Obavijesti

News

Komentari 80

Butković: HDZ ne bi predložio Marića da nije siguran u većinu

Butković: HDZ ne bi predložio Marića da nije siguran u većinu
1

Oleg Butković je pojasnio kako premijer Tihomir Orešković nije uspješno vodio Vladu te započeo proces reformi pa je zbog toga HDZ odlučio da treba izabrati novog mandatara

VIDEO

HDZ-ov potpredsjednik Oleg Butković u intervjuu za Dnevnik Nove TV objasnio je zašto se HDZ odlučio zaministra financija Zdravka Marića kao novog kandidata za mandatara.

- Predsjedništvo stranke je donijelo odluku da je prijedlog za novog mandatara gospodin Zdravko Marić, sadašnji ministar financija. On je i došao na mjesto ministra financija na prijedlog HDZ-a. Bio je i u dosadašnjim HDZ-ovim Vladama visoki dužnosnik, odnosno obnašao je funkciju državnog tajnika u Ministarstvu financija. Radi se o stručnom čovjeku, koji je i u ova protekla četiri mjeseca ove Vlade, pokazao da razumije probleme, pokazao da je spreman na suradnju i u tom smislu smo zaključili da je u ovom trenutku najbolje rješenje da novi mandatar bude gospodin Zdravko Marić - rekao je.

Butković je rekao da ovu odluku ne bi donijeli da nisu uvjereni da imaju 76 ruku.

- Zna se procedura. U srijedu ili četvrtak će se glasati o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću. To je prvi korak, nakon toga slijedi posao mandatara, slijedi posao kojeg će otvoriti Predsjednica Republike i tu će se formirati nova Hrvatska vlada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pregovori sad idu i gospodin Marić se sad mora aktivno uključiti i uključit će se. On priprema svoj program, svoju platformu, ona je gotova i on će se sad aktivno uključiti u pregovore s potencijalnim partnerima. Ti se pregovori već vode i naravno da ćemo o tome izvjestiti hrvatsku javnost - dodao je Butković odgovarajući na pitanje kad HDZ misli novog mandatara predstaviti javnosti.

Komentirao je i današnju izjavu premijera Tihomira Oreškovića koji je rekao da ne planira odstupiti rekavši da je to njegov legitiman stav.

- Činjenica je da on u ovom trenutku, to se i zna, više nema podršku stranke koja ga je i predložila na to mjesto, odnosno HDZ-a. To se pokazao kao jedan bezuspješni eksperiment. Ne bih htio ovdje iznositi osobno mišljenje o gospodinu Oreškoviću, ali eto, mi smo donijeli odluke i shodno tome, gospodinu Oreškoviću će biti izglasano nepovjerenje.

Na pitanje je li  li premijer zaista ovih mjesci bio tako loš i bavio se stvarima koje nisu njegov posao, Butković je rekao da ne želi iznositi svoje osobno stajalište.

- Čovjek (Orešković) je pokušao, odradili su se i neki pozitivni pomaci, ali nije uspio u onom za što je i doveden, a to je da uspješno vodi Vladu i da se uspješno započne proces reformi, da se uspije stvoriti jedna pozitivna klima u koaliciji. U tom smilu moramo priznati i reći da smo zaključili da on nije rješenje i da tražimo novog čovjeka - rekao je.

Butković nije odgovorio koju će poziciju imati ako dođe do sastavljanja nove vlade. 

- Ja nisam bitan u ovom trenutku. Bitno je da se stvori većina, da se realiziraju reforme, da se počnu snažnije ostvarivati programi i projekti, što se nažalost nije uspjelo u ova četiri mjeseca i naravno da niti jedan pojedinac, uključujući i mene ne može stavljati iznad interesa i stranke i Hrvatske.

Nije želio ni otkriti kakve će se promjene u tom slučaju dogoditi.

- Prepustimo to mandataru, prepustimo to njegovim razmišljanjima, promišljanjima i budućim dogovorima. Kad sva kadrovska politika i sva kadrovska mjesta u Vladi budu dogovorena, mi ćemo s tim izaći u javnost.

Na pitanje ima li HDZ kontakata s predsjednicom, Butković je kazao da HDZ kao najveća hrvatska stranka mora komunicirati sa svima pa tako i predsjednicom  jer ona je u ovom trenutkufaktor stabilnosti i jedna pozitivna točka u situaciji gdje Vlada ne funkcionira.

- U svakom slučaju moramo s njom komunicirati i komuniciramo i naravno da nam je bitno njezino mišljenje - zaključio je.

 

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.