Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
163 komentara

Čak ni bogata Italija ne plaća savjetnike kao Ante Ramljak

Savjetnike u Italiji smije se angažirati samo u složenim slučajevima i to kao fizičke osobe za maksimalno 9000 eura naknade. Oni ne smiju biti niti poslovno povezani s povjerenikom

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
163 komentara

Da izvanredni povjerenik u Italiji ima 140 savjetnika, javnost bi ga razapela i ispao bi nesposoban ako su mu potrebni svi ti konzultanti.

ŠKEGRO BRANI RAMLJAKA: 'Agrokor ne plaća AlixPartners, a 140 savjetnika je premalo...'

Kaže to politologinja Aleksandra Šućur koja radi u Italiji, poznaje njihova zakonska rješenja izvanredne uprave za tvrtke i sudska je vještakinja. Italija je zakon koji je kod nas poznat kao Lex Agrokor primjenila na stotine poduzeća, a najpoznatiji je slučaj Parmalata.

Izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljkom je dosad potrošila 214 milijuna kuna na savjetnike, a njegova bivša tvrtka zarađuje 242 tisuće kuna tjedno. Za osam mjeseci bruto naknada, Ramljaku je otišlo preko milijun kuna.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL NA UDARU: Ramljakova bivša tvrtka s dvoje zaposlenih zarađuje 242.000 kuna tjedno za savjete Ramljaku

U Italiji je godišnja zarada ograničena, a ugovora se i bonus od 25 posto ako uspije restrukturiranje tvrtke. Ako ne, vraća se 50 posto novca. Savjetnike u Italiji smije se angažirati samo u iznimno složenim slučajevima i to kao fizičke osobe za maksimalno 9000 eura naknade. Oni ne smiju biti niti u rodbinskim vezama, niti smiju biti poslovno povezani s povjerenikom jer se to smatra sukobom interesa. Savjetnik se bira javnim natječajem.

MARTINA DALIĆ: 'Nisam bila upućena u detalje ugovora i iznose savjetnicima'

Konzultant Drago Munjiza za N1 je komentirao da krizni menadžeri i drugdje u svijetu zarađuju u ovakvim slučajevima dvije do tri tisuće dolara po danu. Cijene koje plaća Ramljak zato smatra opravdanim ako nagodba i restrukturiranje uspiju. Ipak, i on smatra da je Ramljak trebao sve ranije objaviti.     

KOLINDA ŠOKIRANA: Duboko je nemoralno ako Ante Ramljak toliko plaća savjetnike

1. U Italiji izvanredni povjerenik ne može zaraditi više od 100.000 eura godišnje za svoj rad     

2. Savjetnik se može uzeti tek ako nema takve osobe u tvrtki. Plaća maksimalno 9000 eura     

3. Savjetnik ne smije biti u nikakvoj rodbinskoj ili poslovnoj vezi s izvanrednim povjerenikom tvrtke     

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message