News

Komentari 29

Capak: Uskoro ćemo skratiti izolaciju, oni koji su primili booster ne moraju se izolirati

Capak: Uskoro ćemo skratiti izolaciju, oni koji su primili booster ne moraju se izolirati

Sada već postoje znanstveni dokazi da se omikron prenosi 48 sati prije pojave simptoma i svega dva do tri dana nakon pojave simptoma, rekao je Capak o skraćivanju izolacije

U Hrvatskoj se mjere zbog Omikrona neće postrožiti, ali će se povećati kapaciteti testiranja, a razmišlja se i o skraćivanju izolacije.

Svi očekuju dolazak petog vala, a pitanje je kada će on stići u Hrvatsku. Krunoslav Capak najavio je skraćivanje izolacije za asimptomatske zaraze.

- Mi smo u ponedjeljak objavili da osobe koje su primile treću/booster dozu ne moraju u samoizolaciju ako su bili u kontaktu s potvrđenim omikron pacijentom. Intenzivno razmišljamo da, prema današnjoj objavi američkog CDC-ja, skratimo i karantenu za one koji su potvrđeno PCR pozitivni na omikron i cijepljenima s dvije doze. Mi ćemo to uvesti vrlo skoro. Sada već postoje znanstveni dokazi da se omikron prenosi 48 sati prije pojave simptoma i svega dva do tri dana nakon pojave simptoma - rekao je Capak u razgovoru za Novu TV.

Capak kaže kako Omikrona u Hrvatskoj ima malo.

- Mi smo ovim mjerama, koje smo prvi uveli u Europi, uspjeli usporiti dolazak omikrona. Vidite da svuda oko nas omikron dominira, a mi imamo vrlo malo slučajeva - rekao je Capak.

- Brojevi nam još uvijek padaju. Peti val predstavlja dolazak omikrona koji je visoko zarazan i brzo se širi. Neminovno je da će doći i kod nas. Naša epidemiološka procjena je da će to negdje biti u drugom tjednu siječnja. Možemo i pogriješiti, to su sve špekulacije, ne možemo sa sigurnošću tvrditi - rekao je Capak.

Ugostiteljski objekti za Novu godinu moći će raditi do dva sata u noći.

- Budimo realni, ljudi će ionako dočekivati Novu godinu i sigurno se neće sve zatvoriti prije ponoći. Nama je realno, budući da nam brojke padaju, da smo dopustili na Badnjak i Silvestrovo rad ugostiteljskih objekata dva sata dulje. Nadamo se da to neće pogoršati epidemiološku situaciju - zaključio je Capak.

Najčitaniji članci