Obavijesti

News

Komentari 5

Carina zaplijenila više od 3,3 mil. cigareta i 11 tona duhana

Carina zaplijenila više od 3,3 mil. cigareta i 11 tona duhana
4

Procjena mogućeg utajenog duga sa osnove davanja za trošarine, a za ove količine zaplijenjenih cigareta i duhana, ukupno iznosi više od 6.8 mil. kn za oduzete količine duhana, kao i preko 3 mil. kn za zaplijene cigarete

VIDEO

Carinski službenici su nadzorom otkrili više slučajeva nezakonitosti vezanih uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora u kojima je predmet počinjenja bila roba - cigarete kao i nezakonite djelatnosti skladištenja, rezanja i nezakonite trgovine duhanom. 
 
- U provedenim nadzorima u tijeku jednomjesečnog razdoblja (travnja i svibnja 2018.) u nekoliko slučajeva provedene su pretrage više obiteljskih kuća, gospodarskih objekata, ostalih prostorija koje se koriste kao skladišta, kao i niz pretraga teretnih motornih vozila i kontejnera te je ukupno zaplijenjeno više od 3,3 milijuna komada različitih vrsta cigareta te ukupno više od 11.000,00  kilograma duhana - objavila je u utorak Carinska uprava.
 
- Procjena mogućeg utajenog duga sa osnove davanja za trošarine, a za ove količine zaplijenjenih cigareta i duhana, ukupno iznosi više od 6.8 milijuna kuna za oduzete količine duhana, kao i preko 3 milijuna kuna za zaplijene cigarete. Kao najznačajnije izdvajamo, kako je samo u jednom pojedinačnom slučaju u Luci Rijeka temeljem provedenih mjera nadzora od strane carinskih službenika Službe za mobilne jedinice Rijeka i RGP Rijeka u suradnji sa Sektorom kriminalističke policije, policijske uprave Primorsko - goranske, pretragom brodskog kontejnera u deklariranoj robi - borovim daskama za izradu paleta, uporabom novoga RTG uređaja "Nuctech MT1213DE" te uporabom službenog psa za detekciju duhana i duhanskih proizvoda - Raska, otkriveno ukupno 3.299.940,00 komada cigareta (164.997 kutija), a koje su bile obilježene duhanskim markicama Republike Bjelorusije - priopćila je Carinska uprava.


 
- U okviru međuagencijske suradnje Carinske uprave i policijske uprave Primorsko- goranske provedene su zajedničke mjere utvrđivanja elemenata počinjenja kaznenog djela „Izbjegavanja carinskog nadzora“. Samo u ovom slučaju utvrđena moguća šteta nastala za državni proračun iznosi više od 3 000 000,00 KN. Također, u drugom velikom slučaju provedenih mjera nadzora carinski službenici Službe za mobilne jedinice Varaždin pretragom više stambenih i skladišnih prostora na širem području Podravine, pronašli su ukupno 7.402,30 kilograma duhana. U ovome slučaju je prilikom pretrage obiteljske kuće u garažnom prostoru pronađen skriveni otvor koji je vodio u dodatnu prikrivenu podrumsku prostoriju. U podrumskoj prostoriji pronađene su 22 kartonske kutije, ukupne težine 3 409,20 kilograma, ispunjene duhanskom sirovinom za koju vlasnik ne posjeduje nikakvu dokumentaciju - objavila je Carinska uprava.

    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

- Sljedećeg dana pretragom druge obiteljske kuće u garažnom prostoru pronađeno je 26 kartonskih kutija ukupne težine 3 993,10 kilograma duhanske sirovine bez ikakve dokumentacije. Na istom mjestu pronađena je i električna dizalica marke „Hercules“ koja je služila za manipulaciju kartonskih kutija  ispunjenih duhanom. Protiv prekršitelja  podnesene su odgovarajuće kaznene prijave i zahtjevi za naknadnu naplatu trošarinskog duga u ukupnom iznosu od 4.441.380,00 kuna. Duhan i dizalica oduzeti su od prekršitelja. U još jednom slučaju, pretragom obiteljskih kuća, gospodarskih objekata, ovlašteni carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Službe za operativnu podršku mobilnih jedinica i Službi za mobilne jedinice Zagreb, Varaždin i Rijeka u suradnji s policijskim službenicima Službe kriminalističke policije policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske pronašli su ukupno 3478 kilograma (27 kartonskih kutija) sušenog duhana u listu, 55 kilograma sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija te električnu rezalicu za rezanje sušenog duhana u listu. I u ovom slučaju podnesene su odgovarajuće prijave protiv prekršitelja te zahtjevi za naknadu naplatu trošarinskog duga u iznosu od  2.120.688,00 kuna. Isto tako, ovlašteni carinski službenici Službe za mobilne jedinice Vukovar spriječili su pokušaj krijumčarenja cigareta na graničnom prijelazu Županja, provodeći mjere nadzora u putničkom prometu te su pretragom osobnog vozila u skrivenim i preinačenim prostorima na vozilu pronašli ukupno 44.200 komada cigareta (221 šteka) raznih marki koje nisu prijavljene prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku - objavila je Carinska uprava.  
 
Protiv vozača osobnog vozila podnesena je kaznena prijava za počinjenje kaznenog djela „Izbjegavanje carinskog nadzora“ te je podnesen zahtjev za naplatu trošarina u iznosu od 33.533,80 kuna.   
 
Više informacija i detalja o provedenim nadzornim aktivnostima možete pratiti i na web stranici: www.carina.gov.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a