Obavijesti

News

Komentari 0

CARNet se pripremio: Serveri će izdržati navalu maturanata

CARNet se pripremio: Serveri će izdržati navalu maturanata
1

Ponukani prošlogodišnjim iskustvom rušenja računalnih sustava, CARNet je sada omogućio prijavu 70.000 istovremenih korisnika za upise na faks

VIDEO

Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet) tvrdi da ove godine neće biti problema sa rušenjem internetske stranice www.postani-student.hr  gdje maturanti provjeravaju jesu li se upisali na fakultet. Prošle godine nekoliko puta se urušila zbog prevelike navale. Dodali su još servera te sustav sada može podnijeti i do 70.000 istovremenih korisnika. Pomoćnik ravnatelja za računalno-informacijske servise u CARNet-u Branko Radojević  tvrdi kako je sada sustav mnogo bolji te da do sličnih problema ubuduće neće doći.

Sustav online upisa krenuo je prošle godine , sada je, prema mišljenju mnogih, bolje organiziran. Rezultati upisa i promjene na  rang-listama fakulteta više se neće mijenjati svaka dva dana već će se prag konstantno pomicati. Time će se skratiti razdoblje upisa. Maturanti više neće morati čekati nekoliko dana za upis na faks već će se upisati u mnogo kraćem roku. Prošlogodišnji upisi su trajali dva tjedna dok će ovogodišnji biti završeni u roku od dva dana. Također popis fakulteta ove godine je dulji i fleksibilniji, odnosno, učenicima je dana mogućnost izbora fakulteta sve do prijemnih ispita, za razliku od prošle godine, kada su se fakulteti morali konačno prijaviti do 31.1.

Stranica Postani student  maturantima pruža nove mogućnosti. Prijavom fakulteta učenik bira mjesto na koje će ga postaviti, tako da onaj fakultet koji je na prvom mjestu uvijek ima prednost pred drugima. Na taj način olakšava se upis na željeni faks, ali i ubrzava cjelokupni proces. 'Upadom' na fakultet koji je prvi izbor sve ostale prijave tog učenika se brišu te se na taj način oslobađaju mjesta drugim učenicima. 

Korisni linkovi 

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO)  provodi ocjenjivanje ispita i objavljuje rezultate. Datumi objave rezultata iz matematike i  izbornih predmeta još nisu poznati, no ispiti su ocijenjeni.

Na Facebooku su otvoreni forumi za razmjenu mišljenja i dojmova , no i za organiziranje žalbi i peticija. Dvije najrelevantnije Facebook stranice koje se bave maturom su  Državna matura-loša ideja, porazna organizacija i Državna matura-Forum koje služe za razmjenu dojmova učenika i uspoređivanje odgovora i rješenja.

Programi, testovi, rješenja ispita i obavijesti mogu se naći na stranicama NCVVO-a ili na Mojoj maturi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca