News

Komentari 6

'Čeka nas promjenjiv vikend, u Sinju -9°C, ubrzo će i snijeg'

'Čeka nas promjenjiv vikend, u Sinju -9°C, ubrzo će i snijeg'

Jutarnje temperature zraka često su niže od prosječnih za ovo doba godine, dok su popodne više od prosjeka. Ponegdje će promjene biti prilično zamjetne, ne samo u temperaturi već i u naoblaci

Dinamičan siječanj, kako kaže meterolog Zoran Vakula, donio je nestabilnost u temperaturi diljem Hrvatske no ništa iznad prosjeka za ovo doba godine. 

Tako je u Kninu u utorak ujutro izmjereno -6 °C, dok je poslijepodne najviša temperatura iznosila čak 15 °C, odnosno, od najhladnijeg jutra do jednog od najtoplijih dana u siječnju. Slično je bilo i u Sinju gdje je ujutro izmjereno -9 °C, a poslijepodne čak 13 °C. U srijedu je, pak, u Kninu izmjereno od 6 do 11 °C, dok u Sinju od 4 do 10 °C, iako podjednako sunčano, u temperaturi zamjetno drugačije.  

- Nije najveći siječanjski dnevni temperaturni skok, no nije ni daleko od njega - rekao je Vakula za HRT

Dnevni porast temperature osjetio se i na Jadranu, gdje je bilo i najtoplije - u Dubrovniku i Hvaru izmjereno je visokih 15 °C. Također je i u Istri bilo iznadprosječno toplo uz najvišu temperaturu zraka od 13 °C u Pazinu, ali tek nakon jutarnjih temperatura od - 4 °C. Za neke su ovi 'skokovi' u temperaturi možda malo teže podnošljivi, no to nije neobično za noć s burom i dan s ponekim oblakom, što je rezultat djelovanja polja visokog tlaka koje će i sljedećih dana biti glavni čimbenik stabilnog vremena. 

U Slavoniji i Baranji, ali i u drugim krajevima sljedećih dana mogući su oblaci, osobito tijekom vikenda, kada je najveća vjerojatnost da će ponegdje pasti i koja pahulja snijega ili kišne kapi. 

Vakula upozorava i na maglu koja će biti, ne samo u unutrašnjosti, već i na moru. 

Temperatura zraka još će porasti u mnogim mjestima, tako će poslijepodnevna u unutrašnjosti iznositi čak 10 °C, a ponegdje i više. Ipak, bez obzira na porast u temperaturi, jutra će na kopnu biti i dalje vrlo hladna, gotovo posvuda uz minuse pa čak i u Dalmaciji, gdje će za vikend ponovno pojačati bura, posebice podno Velebita. 

Najčitaniji članci