Obavijesti

News

Komentari 293

Plenković se obrušio na Most: Oni su najgora opcija, najgore što se nekome može dogoditi

Plenković se obrušio na Most: Oni su najgora opcija, najgore što se nekome može dogoditi
6

Vladajuća većina dogovorila je da se u idućih nekoliko mjeseci ide u reforme HGK i postupno ukidanje članarina. Most je, podsjetimo, pokrenuo ukidanje obavezne članarine, ali HDZ nije stavio na glasanje

VIDEO

Danas se u 13 sati sastala vladajuća većina na kojoj su prihvatili zaključak cijele koalicije da se Vlada u sljedećih nekoliko mjeseci obveže da napravi novi zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori. Premijer Andrej Plenković nakon sastanka je rekao da su se usuglasili da idu u reformu HGK u roku šest mjeseci.

POGLEDAJTE VIDEO

Najprije paljba po SDP-u

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na sastanku su razgovarali, dodao je, i o talijanskim europarlamentarcima koji su tijekom vikenda htjeli nezakonito prijeći našu granicu da vide kako naša policija postupa prema migrantima.

- Radi se o četiri europarlamentarca iz socijalističke skupine koji su došli praktički bez ikakvog formalnog povezivanja sa službenom delegacijom Europskog parlamenta. Nisu došli u ime EU Parlamenta nego kao pripadnici tog kluba s očitim ciljem da povezani s određenim nevladinim udrugama u BiH ilegalno prijeđu granicu između Hrvatske i BiH i time krše hrvatske propise - rekao je naglasivši kako će zbog toga kontaktirati i predsjednika Europskog parlamenta i upoznati ga s ovim događajem.

- To je nedopustivo i uložit ćemo prosvjed jer smatramo da je takvo ponašanje neprihvatljivo. A ono što posebno žalosti je sramotno ponašanje SDP-a, njihovo priopćenje, očito su bili u dogovoru budući da je i zastupnica Borzan potpredsjednica kluba- Bili su povezani, dali su priopćenje koju minutu nakon što je ta vijest objavljena, u svakom slučaju to je protiv nacionalnih interesa RH i nije mi jasno kako je uopće došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav potez. To još nije viđeno u smislu internacionalizacije nečeg što je protiv nacionalnih interesa RH - naglasio je. 

A onda i po Mostu, ali i UGP-u

Plenković je odbacio tezu da ih je Most natjerao da sad krenu s reformom HGK. A onda se i obrušio na tu političku stranku, s kojom je HDZ dva puta ušao u koaliciju nakon izbora. 

- Most je populistička, demagoška opcija, antieuropska, antimanjinska opcija, čija ovo uopće ni nije ideja. Oni prepisuju ideju konkurentske udruge HGK-u, Udruge glas poduzetnika, koja potiče na neposluh, kršenje mjera, prosvjede. Niti su originalni niti su nešto uspjeli. Srušili su kvorum, znajući da je profesor Tuđman bio u teškom stanju i pokazali su nedostatak kućnog odgoja. I u toj atmosferi nisu izglasali isključivi gospodarski pojas, izmjene zakona o obnovi, Nacionalnu razvojnu strategiju - rekao je premijer.

Inicijative za izmjene HGK mogu dolaziti iz bilo koje političke opcije, naglasio je,  ali će se to napraviti na način kako to želi vladajuća većina.

- A što se tiče inicijative Mosta, oni su ovdje prepisivači. Inicijator ideje je konkurentska udruga, to je valjda jasno svakome. Ovo su samo prepisivači, jedan veliki lijevak u koji možete ubaciti što god hoćete, a oni će to sutra reći na sjednici - rekao je.

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu nakon sastanka vladajuće većine

Na pitanje zbog čega vladajuća većina sama nije osjetila puls poduzetnika u ovom trenutku, kao što je to učinio Most, i pokrenula onda pitanje i reformu HGK, Plenković je istaknuo kako to nije urgentna tema.

Ponovno je kritizirao oporbu jer je rušila kvorum u Saboru dok je Tuđman bio u bolnici u teškom stanju, a na opasku da bi lako odbacili i ovaj oporbeni prijedlog da nije po tom pitanju postojalo nesuglasica unutar same parlamentarne većine, premijer je istaknuo kako to uopće nije bio problem.

- Liberalni partneri imaju tu temu kao dio svoje platforme, ali ta tema nije bila predmetom niti programa Vlade ni kolacijskog sporazuma niti razgovora. Ta tema dolazi na red u ovom trenutku sada isključivo zbog prepisivanja. A mi ćemo je staviti na dnevni red kada mi procijenimo i u sadržaju i formi koja je primjerena onome što je korisno za gospodarstvo i sustav komora - poručio je dodavši kako i druge zemlje imaju komore.

- Ovaj pokret koji bi rušio institucije je nešto drugo i to nema nužno veze samo s ovom temom, ovo je samo jedan mali dio puzzli i to je, pretpostavljam, svima jasno - rekao je.

Govoreći o šefu HGK Luki Buriloviću, upitan hoće li Zakon ići u smjeru depolitizacije te institucijePlenković je odgovorio da predsjednika te institucije ni ne bira Vlada, ni stranka već članovi Hrvatske gospodarske komore.

- Što se tiče plaće, njegova je plaća u HGK slična onoj koju ima predsjednik Vlade. Ovo drugo su naknade članstva u drugim tijelima koje dovode do iznosa koji je zaista izrazito velik. S obzirom da nije dužnosnik, to ga ne prijeći da bude u takvoj poziciji.  U svakom slučaju možemo razglabati jesu li te naknade previsoke, ali one nisu takve odlukom Vlade - poručio je dodavši kako je na sve pozicije postavljen prije mandata njegove Vlade.

Na pitanje o odluci Visokog upravnog suda o presudi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Milana Bandića vezano za članak 5. zakona, na koji se i sam Plenković stalno žalio, i pitanje je li mu zbog toga laknulo, premijer kaže kako nema ''emotivnih stavova ili osjećaja'.'

Šefu HGK našli još jednu plaću
Šefu HGK našli još jednu plaću

- Nisam imao vremena baviti se presudom niti bih ju komentirao - rekao je naglasivši kako je to odluka suda.

'Most je najgore od najgorega što se nekome može dogoditi'

Mostov Nikola Grmoja, komentiravši tu presudu, rekao je da je Vlada ta koja demontira institucije pa tako i Povjerenstvo te da je i pravosuđe pod utjecajem HDZ-a i Vlade. Pa je Plenković ponovno otvorio paljbu po njima.

- Ne čudi me taj komentar, to je ta populistička, demagoška ekipa s kojom smo mi, gledavši da imaju možda neke ideološke sličnosti s HDZ-om, nažalost, i 2016.. po drugi put otišli u nekakvu suradnju, što je bila velika pogreška. I ne bih nikome, ali baš nikada preporučio da ide u bilo kakvu suradnju s Mostom. To je najgore od najgorega što se nekome možemo dogoditi. Ako s bilo kim trebate ići u suradnju, idite sa svima, samo ne s njima - rekao je Plenković.

Ići u eter s informacijom da su sudovi pod utjecajem Vlade, to je najgore od najgoreg što postoji u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije, naglasio je još. 

- Most je stranka populista, demagoga, ljudi koji kreću isključivo sa destruktivne pozicije. Tko su neki zastupnici Mosta, što je uopće Most da bi mogao izgovoriti činjenicu da Vlada utječe na rad sudova? Temeljem čega, kojeg dokaza osim bacanja u eter takvih grubih difamacija, koje ozbiljne, zrele političke stranke ne izgovaraju - rekao je dodavši kako je ovo tjedan u kojem se puno toga razotkrilo.

Ponovno paljba po SDP-u

Pa je ponovno podsjetio na situaciju u Saboru od neki dan i rušenje kvoruma u trenutku bolesnog zastupnika, onog 76 bez kojeg većine nema.

- Nemoral nad nemoralima - naglasio je pa nastavio sa SDP-om ponovivši slučaj sa europarlamentarcima. 

- SDP u dosluhu sa četvero europskih socijalista, koji su u privatnom posjetu, potiče kršenje hrvatskih zakona i pozdravlja inicijativu ilegalnog prelaska hrvatske granice i de facto orkestrirao i insinuirao nekakav incident na granici s migrantima - rekao je.

Govoreći o Damiru Vanđeliću, v.d. ravnatelju Fonda za obnovu Zagreba i mogućnosti da će on biti kandidat HDZ u Zagrebu na lokalnim izborima, Plenković kaže da će razgovarati o svim temama, ali da je fokusiran na obnovu grada Zagreba.

- HDZ će odlučiti o svom kandidatu na razini gradske organizacije kad odlučimo o svim kandidatima - rekao je i dodao da će to biti u sljedećim tjednima. 

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu nakon sastanka vladajuće većine

Na pitanje o mjerama i mogućem dopuštanju rada kafića i teretana od 15. veljače, premijer je istaknuo kako još ima vremena do tada. Istaknuo je da su sadašnji brojevi ohrabrujući, ali i da su svjesni da se većina zemalja odlučuje na dodatne restrikcije, koje su, kaže, puno strože od onih u Hrvatskoj. Naglasio je da smo mi poprilično liberalni u pogledu mjera. 

- Naša Vlada uvijek je žalosna ako moramo poduzimati restriktivne mjere, mi nismo sretni što nekome zbog protuepidemijskih mjera onemogućavamo rad. Naprotiv, nesretni smo zbog tih ljudi, njihovog posla, primanja i navika koje imaju sugrađani. No u situaciji smo da moramo poduzimati određene mjere da bi zaštitili zdravlje - rekao je dodavši kako će, kada se ocijeni da se može, sigurno ići u dodatno popuštanje.

Hrebak: Mostov prijedlog je populistički. Treba postepeno ići u ukidanje obveznih članarina
Hrebak: Mostov prijedlog je populistički. Treba postepeno ići u ukidanje obveznih članarina

Podsjetio je kako je Vlada isplatila 9 milijardi kuna za plaće radnika u privatnom sektoru.

- Ne govorim o drugim mjerama koje su poduzete. Pritom nismo ugrozili niti naš kreditni rejting, sve funkcionira, zdravstveni sustav funkcionira. Nastojimo balansirati što bi svatko odgovoran učinio - rekao je. 

'Prosvjedi su u demokraciji legitimni, ja ih samo molim da se pridržavaju epidemioloških mjera'

Kaže i kako razumije da će neki prosvjedovati, ali ih moli da se drže mjera.

- To je u demokraciji sasvim legitimno i to je u redu, ja ih samo molim da se pridržavaju epidemioloških mjera - poručio je.

Nije htio govoriti o popuštanju sredinom mjeseca, već je naglasio da je danas tek 2. veljače.

- Moramo biti oprezni, sve se može brzo promijeniti. Ako za dva tjedna bude ovako malo zaraženih kao jučer, o tome se može razgovarati - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 293
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...