News

Komentari 29

'Čekamo DNK analizu nađenih posmrtnih ostataka kod Bobote. Srbija nam ne daje informacije'

'Čekamo DNK analizu nađenih posmrtnih ostataka kod Bobote. Srbija nam ne daje informacije'

Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je kako Srbija i dalje ne surađuje po pitanju davanja informacija o nestalima u Domovinskom ratu. Poziva sve koji imaju kakva saznanja da ih prijave nadležnim tijelima

Kao osnovni uvjet za učinkovito postupanje je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu iz 2019. godine, a pronalazak posljednje masovne grobnice kod Bobote pokazuje rezultate. Od 2016. godine do danas pronašli smo i ekshumirali 144 posmrtna ostatka i identificirali 197 posmrtnih ostataka, a prije nekoliko dana kod Bobote pronašli smo veliku masovnu grobnicu s najmanje 11 posmrtnih ostataka, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved nakon sjednice saborskog Odbora za ratne veterane upozorivši na izostanak suradnje Srbije u procesu pronalaženja, a koja i dalje ne daje informacije o nestalima. 

- U okviru našeg Ministarstva uspostavili smo ispostave u Vukovaru i Splitu upravo s ciljem da budemo dostupni prvenstveno obiteljima koje traže svoje najmilije, ali i osobama koje posjeduju određene informacije kako bi imali mjesto gdje mogu doći i dati informaciju o sudbini naših nestalih osoba. U raspravi na Odboru smo se osvrnuli i na poteškoće koje se prvenstveno manifestiraju u svjetlu izostanka suradnje Srbije u pogledu dostave informacija o sudbinama nestalih osoba, a Ministarstvo vanjskih poslova je iznijelo sve informacije o naporima koje RH čini u pogledu pritiska prema Srbiji - rekao je. 

Pozvao je sve koji imaju ikakve informacije o nestalima da ih dostave nadležnim tijelima. 

- Apelirao sam da budemo odgovorni u tom pogledu kako obiteljima koji traže svoje najmilije ne bismo nanijeli dodatnu bol jer nam cijelo vrijeme u fokusu moraju biti obitelji koji 30 godina traže svoje najmilije i sve što činimo moramo činiti da ih poštujemo i imamo senzibilitet prema obiteljima kako ih ni i jednom trenutku svojim govorom ne bismo povrijedili. Zahvaljujem Ljiljani Alvir i obiteljima na potpori i svijesti o naporima koje činimo da pronađemo njihove najmilije - rekao je. 

Govoreći o masovnoj grobnici kod Bobote, ministar je poručio kako za sada sa sigurnošću može reći da je najmanje 11 posmrtnih ostataka, ali da je moguće da će biti i više.

- Pričekat ćemo DNA analizu i vjerujem da ćemo vrlo brzo utvrditi identitet tih osoba i pozvati obitelji da preuzmu posmrtne ostatke svojih najmilijih - rekao je Medved, koji za sada nije htio iznijeti je li riječ isključivo o civilnim žrtvama.

Uz aktivnosti Ministarstva branitelja na grobnici kod Bobote, dodao je, MUP i DORH provode svoje postupke u elementima gdje je očito počinjenje kaznenog djela ratnog zločina.

- Trenutno radimo samo na Boboti, ali u Vukovarsko-srijemskoj županiji su u pripremi još dvije lokacije koje su u potpunosti pripravna za probna iskapanja. U toj županiji obrađeno je 99 lokacija. Pozivam sve one koji su kroz javni govor ili osobno došli do određenih informacija da ih podijele s nadležnim tijelima, a i po Zakonu dužni su dostaviti informacije ako ih imaju - poručio je Medved i zagarantirao tajnost osobama koje daju informacije.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir naglasila je da dinamika pronalaska nestalih nije zadovoljavajuća s obzirom na to da je prošlo 30 godina jer, kazala je, članovi obitelji umiru i nisu doznali istinu o svojim najmilijima, dok su, dodaje, napori Ministarstva i svih služba koje se time bave zadovoljavajući.

Najčitaniji članci