'Čelični kancelar': Nijemci još dvoje je li bio heroj ili zločinac | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 16

'Čelični kancelar': Nijemci još dvoje je li bio heroj ili zločinac

'Čelični kancelar': Nijemci još dvoje je li bio heroj ili zločinac
1

Na današnji dan 1898. umro je Otto von Bismarck, njemački kancelar čije je geslo bilo 'krv i željezo'. On je ujedinio njemačke zemlje u veliko Njemačko carstvo, stvorio socijalnu državu, ali i pokrenuo ratove...

VIDEO

U čast pruskom kancelaru, a poslije kancelaru Njemačkog Carstva Ottu von Bismarcku i danas se širom Njemačke nalaze brojni spomenici, po njemu se zovu ulice, trgovi...

Učenici u školama uče da je 'Čelični kancelar' ili 'Željezni kancelar' tijekom 19 godina koliko je proveo kao njemački kancelar uveo opće pravo glasa, socijalni sistem poput zdravstvenog, mirovinskog i osiguranja za slučaj nezgode.

Podigao svoju zemlju iz pepela: Nijemci kažu da je on najveći...
Podigao svoju zemlju iz pepela: Nijemci kažu da je on najveći...

Njemačko Carstvo postalo je prva zemlja u Europi koja je, na Bismarckovu inicijativu, uspostavila mirovinski sustav koji su kasnije slijedile i druge zemlje.

'Daj pravo radnom čovjeku da radi sve dok je zdrav, osiguraj mu brigu kad je bolestan, osiguraj mu održavanje kad je star.' -  jedan je od Bismarckovih citata.

Bismarck, rođen u obitelji tzv. pruskih junkera (zemljoposjedničko plemstvo koje je imalo veliku ulogu u Pruskoj) pobijedio je u tri rata - protiv Danske, Austrije i Francuske od 1864. do 1871 - i tako ujedinio Njemačku i pretvorio je u veliku europsku silu.

Tvrd i nepopustljiv

No, mnogi i danas, gledajući kancelara sa šljemom na glavi, opisuju ga kao čovjeka koji je utro put njemačkom militarizmu. Geslo pod kojim je ujedinio njemačke zemlje u Njemačko Carstvo bilo je „krv i željezo“.

'Veliki problemi ne rješavaju se samo govorima i većinom glasova nego i željezom i krvlju' - tako je najavio svoj program ujedinjena njemačkih zemalja pod vodstvom dinastije Hohenezollerna.

Kompleksaš nagle i ratoborne naravi bio je prikriveni gay?
Kompleksaš nagle i ratoborne naravi bio je prikriveni gay?

Kritičari govore kakao je Bismarck, odan konzervativnim vrijednostima, progonio socijaliste, te da je odgovoran za nerazvijenu parlamentarnu kulturu tijekom cijelog 19. pa i početkom 20. stoljeća. Nadimak Željezni dobio je upravo zbog nepopustljivosti u svom načinu vladanja. 

Stoga je i danas u Njemačkok, 121 godinu nakon njegove smrti, on i dalje ličnost o kojoj se raspravlja. Je li Bismarck bio ratom opsjednuti zločinac ili heroj nacije koji je ujedinio zemlju i stvorio prvu socijalnu državu svijeta?
I premda u historiografiji vlada različitost u ocjenjivanju Bismarcka kao državnika, ipak mu nitko ne osporava veličinu kao ujedinitelja Njemačke i socijalnog reformatora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti