Obavijesti

News

Komentari 119

Cerar: 'Slovenija neće stvarati nikakve napetosti Hrvatskoj'

Cerar: 'Slovenija neće stvarati nikakve napetosti Hrvatskoj'
30

Službeni Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, no Ljubljana presudu drži obvezujućom za obje strane

VIDEO

Sastanak premijera Andreja Plenkovića sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom počeo je u srijedu u Ljubljani, prvi nakon objave arbitražne presude koju Slovenija smatra obvezujućom, ali ne i Hrvatska jer je izašla iz arbitražnog procesa koji smatra kompromitiranim. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ljubljana: Nakon sastanka premijeri Plenković i Cerar o arbitražnoj presudi Reporter: Luka Negovetić

Posted by 24sata on Wednesday, 12 July 2017

Nakon razgovora u četiri oka između dvaju premijera, slijede razgovori vladinih izaslanstava, a o rezultatima susreta premijeri Plenković i Cerar izvijestili su u sjedištu slovenske vlade na kraćoj konferenciji za novinare.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Glavni izazov za obje države je kako supostaviti veće povjerenje i kako ga još više ojačati. Arbitražna presuda nudi nam mogućnost napraviti korak naprijed - ustvrdio je Cerar.

Plenković je Ceraru zahvalio na gostoprimstvu i naglasio kako su Hrvatska i Slovenija susjedne zemlje koje moraju surađivati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

- Važno je da izgradimo povjerenje i riješimo otvorena pitanja. Danas smo razgovarali o našim otvorenim pitanjima. Pozicija Slovenije za provedbom odluke o arbitraži je jasna, kao i naša, a to je ono što sam rekao već i ranije da je za nas taj proces bio nažalost djelovanjem sa slovenske strane kompromitiran i korumpiran. Ova presuda za nas nije obavezujuća i ne kanimo je primijenjivati. Ali spremni smo na političkoj, diplomatskoj stručnoj razni razgovarati da se riješi to pitanje - poruka dijaloga, jasno da ne želimo nikakve jednostrane poteze. Na tragu takvoga pristupa želimo staviti u mjesecu rujnu za kada sam pozvao Miru u Zagreb staviti katalog svih otvorenih pitanja izmeuđu dvije zemlje i da Vlade pokušaju to riješiti - kazao je Plenković.

- Na prvom sastanku smo vrlo precizno definirali stajališta, nismo ulazili u meritum, za nas je važno da u otvorenom dijalogu stavimo na stol sve što se odnosi na granicu i da se nađe prihvatljivo rješenje što bi bilo signal političke zrelosti. Koliko će kompromis biti sličan rješenjima iz prošlosti, to ne bih prejudicirao - kazao je Plenković.

- Razgovor je bio prijateljski i konstruktivan, išao je u smjeru traženja rješenja, ali ostali smo pri svom stavu oboje. Plenković nije želio govoriti o implementaciji odluke, ali ne radi se više o pitanju odnosa između dvije države, riječ je o vladavini prava i poštivanju prava koje je temeljna civilizacijska vrijednost koju poštujeposebno EU i mislim da obje zemlje kao članice EU moramo slijediti i poštivati odluke međunarodnog prava. Tražit ćemo točke približavanja, ali za nas je jasno da želimo implementaciju arbitražne odluke. Obojica vjerujemo da sami možemo riješiti to pitanje - kazao je Cerar i najavio da ako to neće moći biti moguće, tada će se obratiti i EK.

- Slovenija neće u vezi primjene arbitražne odluke prouzročiti nikakve napetosti - kazao je Cerar na pitanje hoće li Slovenija stvarati probleme pri ulasku RH u Schengen.

- Važno je da imamo dijalog. Vlada Slovenije će i dalje jasno iznositi svoja stajališta - poručio je Cerar.

Službeni Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, no Ljubljana presudu drži obvezujućom za obje strane.

Cerar je uvjeren da će presudu Zagreb postupno prihvatiti, a Plenković poručuje da nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nije stranka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina