News

Komentari 119

Cerar: 'Slovenija neće stvarati nikakve napetosti Hrvatskoj'

Cerar: 'Slovenija neće stvarati nikakve napetosti Hrvatskoj'

Službeni Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, no Ljubljana presudu drži obvezujućom za obje strane

Sastanak premijera Andreja Plenkovića sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom počeo je u srijedu u Ljubljani, prvi nakon objave arbitražne presude koju Slovenija smatra obvezujućom, ali ne i Hrvatska jer je izašla iz arbitražnog procesa koji smatra kompromitiranim. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon razgovora u četiri oka između dvaju premijera, slijede razgovori vladinih izaslanstava, a o rezultatima susreta premijeri Plenković i Cerar izvijestili su u sjedištu slovenske vlade na kraćoj konferenciji za novinare.

- Glavni izazov za obje države je kako supostaviti veće povjerenje i kako ga još više ojačati. Arbitražna presuda nudi nam mogućnost napraviti korak naprijed - ustvrdio je Cerar.

Plenković je Ceraru zahvalio na gostoprimstvu i naglasio kako su Hrvatska i Slovenija susjedne zemlje koje moraju surađivati.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Važno je da izgradimo povjerenje i riješimo otvorena pitanja. Danas smo razgovarali o našim otvorenim pitanjima. Pozicija Slovenije za provedbom odluke o arbitraži je jasna, kao i naša, a to je ono što sam rekao već i ranije da je za nas taj proces bio nažalost djelovanjem sa slovenske strane kompromitiran i korumpiran. Ova presuda za nas nije obavezujuća i ne kanimo je primijenjivati. Ali spremni smo na političkoj, diplomatskoj stručnoj razni razgovarati da se riješi to pitanje - poruka dijaloga, jasno da ne želimo nikakve jednostrane poteze. Na tragu takvoga pristupa želimo staviti u mjesecu rujnu za kada sam pozvao Miru u Zagreb staviti katalog svih otvorenih pitanja izmeuđu dvije zemlje i da Vlade pokušaju to riješiti - kazao je Plenković.

- Na prvom sastanku smo vrlo precizno definirali stajališta, nismo ulazili u meritum, za nas je važno da u otvorenom dijalogu stavimo na stol sve što se odnosi na granicu i da se nađe prihvatljivo rješenje što bi bilo signal političke zrelosti. Koliko će kompromis biti sličan rješenjima iz prošlosti, to ne bih prejudicirao - kazao je Plenković.

- Razgovor je bio prijateljski i konstruktivan, išao je u smjeru traženja rješenja, ali ostali smo pri svom stavu oboje. Plenković nije želio govoriti o implementaciji odluke, ali ne radi se više o pitanju odnosa između dvije države, riječ je o vladavini prava i poštivanju prava koje je temeljna civilizacijska vrijednost koju poštujeposebno EU i mislim da obje zemlje kao članice EU moramo slijediti i poštivati odluke međunarodnog prava. Tražit ćemo točke približavanja, ali za nas je jasno da želimo implementaciju arbitražne odluke. Obojica vjerujemo da sami možemo riješiti to pitanje - kazao je Cerar i najavio da ako to neće moći biti moguće, tada će se obratiti i EK.

- Slovenija neće u vezi primjene arbitražne odluke prouzročiti nikakve napetosti - kazao je Cerar na pitanje hoće li Slovenija stvarati probleme pri ulasku RH u Schengen.

- Važno je da imamo dijalog. Vlada Slovenije će i dalje jasno iznositi svoja stajališta - poručio je Cerar.

Službeni Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, no Ljubljana presudu drži obvezujućom za obje strane.

Cerar je uvjeren da će presudu Zagreb postupno prihvatiti, a Plenković poručuje da nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nije stranka.

Najčitaniji članci