Obavijesti

News

Komentari 17

Cerar oko arbitraže: Hrvatski argumenti nam nisu prihvatljivi

Cerar oko arbitraže: Hrvatski argumenti nam nisu prihvatljivi
1

Činjenica je da je arbitražni sud donio presudu i da je time prema međunarodnom pravu definirana granica. Hrvatska tu odluku ne poštuje, čime krši europsko pravo, rekao je Cerar

VIDEO

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta u ponedjeljak je iza zatvorenih vrata raspravljao o tužbi Slovenije protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luksemburgu zbog nepriznavanja arbitraže o međusobnoj granici, a o aktivnostima vlade u vezi s tim zastupnike je izvijestio ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

U izjavi za novinare nakon sjednice odbora, Cerar je novinarima  kazao  da je zastupnicima predstavio odgovore koje će sudu slovenska vlada dati na podnesak koji je u vezi sa slovenskom tužbom 20. prosinca prošle godine dala hrvatska vlada.

U tom je podnesku Hrvatska zatražila da sud EU-a u potpunosti odbaci  slovensku tužbu kao nedopuštenu. Slovenija tužbom želi dokazati da je Hrvatska neprovedbom arbitražne presude o granici prekršila europsko pravo, pri čemu se Slovenija poziva na 259. članak Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

U hrvatskom podnesku se pak navodi da sud EU-a  nije nadležan o zahtjevima Slovenije odlučiti u postupku predviđenim člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, s obzirom da se spor između Hrvatske i Slovenije treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava te rješavanje spora ne ovisi o primjeni prava EU-a niti o njegovom tumačenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cerar je kazao da je zastupnicima predstavio argumente s kojima će Slovenija ići u odgovoru na hrvatski podnesak, da su se prije pripreme odgovora konzultirali s domaćim i stranim stručnjacima za međunarodno pravo i odvjetnicima, a odgovor će sudu poslati najkasnije 13. veljače.

"Rasprava na sjednici bila je konstruktivna. Čvrsto vjerujemo u svoje argumente, a hrvatski argumenti iz njihova podneska nisu nam prihvatljivi", naglasio je Cerar.

"Činjenica je da je arbitražni sud donio presudu i da je time prema međunarodnom pravu definirana granica. Hrvatska tu odluku ne poštuje, čime krši europsko pravo", kazao je Cerar.

Cerar, koji je vodio prijašnju slovensku koalicijsku vladu koja se odlučila na tužbu protiv Hrvatske, kritizirao je i sadašnji sastav Europske komisije koja se odbila pridružiti slovenskoj tužbi.

"Europska komisija se je ponašala politizirano. Nije postupala kao korektan zaštitnik europskih temeljnih ugovora nego je dala prednost nekom političkom trenutku koji je postavila ispred vladavine prava, što je izuzetno štetno", kazao je Cerar.

Hrvatska je 2015. jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora izašla iz arbitražnog procesa, nakon što je objava tajne komunikacije bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sokoleca i dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik pokazala da su oni ilegalno radili na strategiji nedopuštenog utjecaja na suce i njihovu odluku, te tako kontaminirali i kompromitirali cijeli proces.
Hrvatska zato ne smatra da je kasnija odluka arbitara za nju obvezujuća, o čemu je obavijestila Sloveniju, ponudivši bilateralne razgovore o graničnom prijeporu, na što Ljubljana nije pristala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...