Obavijesti

News

Komentari 33

Cerar za dijalog, ali smatra da službeni Zagreb nije spreman

Cerar za dijalog, ali smatra da službeni Zagreb nije spreman

Očekuje, kako je rekao, da će se dijalogom doći do pozitivnog rješenja oko arbitraže, ali je i naglasio da će Slovenija inzistirati na implementaciji presude arbitara

VIDEO

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u utorak da bi želio da se dijalog s Hrvatskom oko arbitraže završi, ali da hrvatska strana za to još ne pokazuje dovoljno "kooperativnosti".

"Želio bih da se to završi pozitivnim rezultatom i provedbom arbitražne presude i trudim se da do toga dođe, ali hrvatska strana za sada još nije kooperativna", kazao je Cerar novinarima prilikom posjeta vlade regiji Zasavje.

Komentirajući odnose s Hrvatskom i započeti dijalog s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, Cerar je kazao da granično pitanje opterećuje odnose između dvije države.

Očekuje, kako je rekao, da će se dijalogom doći do pozitivnog rješenja, ali je i naglasio da će Slovenija inzistirati na implementaciji presude arbitara. Pritom očekuje i pomoć Europske komisije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako su prenijeli slovenski mediji, Cerar je zanijekao neke navode iz hrvatskog tiska prema kojima je naklonjen kompromisnom rješenju u vezi arbitražne presude, po kojoj bi se ono što su donijeli arbitri prije pet mjeseci "ugradilo" u budući bilateralni sporazum Slovenije i Hrvatske.

Takva se špekulacija najprije pojavila u slovenskim medijima na tragu izjave Vasilke Sancin, stručnjakinje za međunarodno pravo koja je bila konzultantica za pitanje arbitraže u vrijeme bivše vlade koju je vodio sadašnji slovenski predsjednik Borut Pahor.

Cerar je naglasio da nikakvo dogovaranje s Hrvatskom ne smije izazvati veći otklon od već donesenog arbitražnog rješenja.

"Riječ je samo o tome da se na terenu bilateralno dogovore pojedinosti u okvirima tolerancije, što je dopušteno i arbitražnom odlukom. Sve drugo bilo bi protupravno i u suprotnosti s interesima Slovenije, a takvo ću stajalište zastupati i ubuduće", kazao je Cerar.

Prije Cerara i njegov je ured zanijekao da se razgovara o bilateralnom sporazumu kojim bi se, uz neke dogovorene izmjene arbitražne presude, sadržajno većinom realizirala arbitražna presuda.

Cerarov ured reagirao je na članak u vezi s arbitražom što ga je u utorak objavio "Večernji list", navodeći kako bi Ceraru odgovaralo da riješi kompromisom granično pitanje s Hrvatskom kako ta tema ne bi pratila političku kampanju pred parlamentarne izbore koji će se održati polovicom iduće godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a