Obavijesti

News

Komentari 20

Česi na izletu: Do Medulina zrakom, a Istrom na kotačima

Česi na izletu: Do Medulina zrakom, a Istrom na kotačima
4

Žirokopter ima autonomni pogon da može voziti i cestom, tako da su gosti iz Češke i Slovačke doletjeli, nakon kratke pripreme sjeli u žirokoptere i jednostavno se odvezli u Premanturu u apartman

VIDEO

Brojni građani Pule i Medulina ostali su u čudu vidjevši neobične letjelice-žirokoptere kako se voze prometnicom, a kojima je peteročlana češko-slovačka ekipa prije toga sletjela na medulinski aerodrom.

Vlasnik aerodroma Nijaz Delić koji leti još od 1963.godine kaže da je prvi puta u životu imao prilike vidjeti kako se žirokopter nakon slijetanja "pretvara" u pravi automobil koji vozi cestom.

Tajna misija: Nitko ne zna što ova letjelica radi već 719 dana
Tajna misija: Nitko ne zna što ova letjelica radi već 719 dana

- Ovi žirokopteri koji su sletjeli na naš aerodrom nisu bili baš standardni, već je riječ o inovaciji kojom žirokopter nakon slijetanja postaje mali ekonomični automobil. Inače je riječ o zrakoplovu koji leti pomoću rotora koji se vrti u struji zraka, a uslijed te vrtnje rotora na njegovim krakovima stvara se sila uzgona koja zrakoplov drži u zraku.

Ima dvije elise, od kojih ga jedna nosi a druga gura. Sve ide preko motora, a žirokopteri su odlični jer mogu poletjeti na maloj površini između 70 i 120 metara. To su gotovo trokolice koje imaju dva glavna kotača i jedan upravljački. Unutrašnjost je potpuni komfor s dovoljno velikom kabinom, klimom a ima kompletnu opremu kao i zrakoplov.

To je zapravo "moderni automobil" koji leti zrakom a uz to je vrlo ekonomičan - objasnio je vlasnik medulinskog aerodroma.

Dodao je da im je brzina letenja između 160 i 180 kilometara na sat, a potrošnja je između 8 i 12 litara na sat.

- Cijena im je porpilično visoka, a kreće se između 160.000 do 180.000 eura. Može bez slijetanja letjeti oko 600 kilometara.

Česi su inače vrlo moderni kada je riječ o avijaciji. Iskreno, kada su mi rekli da će će sletjeti na naš aerodrom i sami se potom odvesti do rezerviranog apartmana, mislio sam da se po njih doći neki prijevoz ili prijatelji. Nisam očekivao da će nakon slijetanja, u samo petnaestak minuta od aviona žirokopter prenamijeniti u automobil.

Žirokopter ima autonomni pogon da može voziti i cestom, tako da su gosti iz Češke i Slovačke doletjeli, nakon kratke pripreme sjeli u žirokoptere i jednostavno se odvezli u Premanturu u apartman. To je izgledalo tako da su skupili elise, stavili registarske pločice, sjeli u njega i odvezli se do apartmana - objasnio je Delić.

Kada vozi prometnicom koristi elektromotor koji vozi oko 50 kilometara na sat. Ekipa je je već napustila istarsko područje, a doznajemo da je njihova sljedeća destinacija Dubrovnik.

Novi incident između SAD-a i Irana: 'To je špijunska letjelica'
Novi incident između SAD-a i Irana: 'To je špijunska letjelica'

- Kada su odlučili otići, raširili su elise, skinuli registarske oznake da ih vjetar u zraku ne odnese, i poletjeli. To je bilo nešto posebno - priznao je vlasnik Delić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...