News

Komentari 0

Češka vlada daje otkaz nakon izbora, predsjednik je bolestan

Češka vlada daje otkaz nakon izbora, predsjednik je bolestan

Pismo s ostavkom je poslano predsjedniku Milošu Zemanu koji je hospitaliziran od 10.listopada. O Zemanovoj bolesti nema detalja osim jednog liječnika koji kaže da se radi o bolesti jetre

Češka vlada pristaje dati ostavku nakon izbora, rekao je u četvrtak premijer Andrej Babiš, obećavši da će odlazeća vlada nastaviti s naporima na suzbijanju pandemije covida-19.

Babiš je rekao da je poslao pismo s ostavkom predsjedniku Milošu Zemanu koji je hospitaliziran od 10. listopada. Uobičajena je praksa da premijer na odlasku osobno uruči takvo pismo.

Kad predsjednik Zeman prihvati ostavku, zatražit će od vlade da obnaša svoje dužnosti dok se ne imenuje nova vlada, što se očekuje u narednim tjednima.

Babiš i njegovi suradnici izgubili su na izborima 8. i 9. listopada od dva bloka opozicijskih stranaka koje su se već dogovorile da će formirati sljedeću vladu na čelu s Petrom Fialom kao mogućim novim premijerom.

Zeman je u utorak zatražio od Fiale da vodi pregovore o formiranju nove vlade.

O Zemanovoj bolesti nisu objavljeni nikakvi detalji, osim izjave jednog od liječnika da se radi o bolesti jetre.

Zemlja od 10,7 milijuna stanovnika u četvrtak je objavila da ima 13.502 novih slučajeva covida-19, dok su u bolnicama 3452 pacijenta.

Neke od njih prisiljene su zaustaviti sve postupke koji nisu hitni.

 

 

Najčitaniji članci