Obavijesti

News

Komentari 5

Cessni ni traga: Strahuje se da ju je prekrio snijeg

Cessni ni traga: Strahuje se da ju je prekrio snijeg
19

Iako ih nisu službeno angažirali, GSS je pretražio i područja koja su označili vidovnjaci. Pročelnik GSS-a potragu je nazvao velikim misterijem

VIDEO

Nakon više od tisuću preletjelih kilometara i više od osam sati leta, spasitelji peti dan potrage nisu našli trag nestaloj Cessni. Po završetku posljednjega leta u ponedjeljak, stožer za traganje i spašavanje priprema se za nove akcije u utorak.
- Kopnene snage još ostaju gore na Velebitu, a mi sada moramo pregledati snimke. Danas je pretraženo preko tisuću i nešto kilometara iz helikoptera. Više puta se išlo istim pravcim, vidljivost je bila izvrsna, ali, nažalost, dan smo završili bez rezultata - rekla je članica Stožera, Senka Marević iz PU zadarske.
U ponedjeljak je, zbog jake bure, tek jedan helikopter uspio poletjeti u podne, pokušavajući simulirati let Cessne do trenutka nestanka s radara. Nakon slijetanja oko 13.30 sati, spasioci nisu bili ništa bliže pronalasku aviona. Prema riječima Vinka Prizmića, prema onome što se do sada zna, Cessna je ili prekrivena snijegom ili je pala u nekoj drugoj zoni. U pomoć spasiocima došao je i avion tvrtke Geofoto iz Zagreba koji ima najprecizniju tehnologiju za snimanje i skeniranje područja iz zraka - Piper. Tijekom noći će se analizirati snimke iz obiju letjelica, a one iz Pipera poslane su na analizu u Zagreb.
- Potraga je uvijek misterij, ali u ovom slučaju je stvarno veliki misterij. Prema podacima koje smo prikupili neke stvari se ne podudaraju i definitivno moramo proširiti ovu potragu. Po svim nalazima i dostupnim podacima, zrakoplov bi se morao nalaziti na području koje smo pretraživali - dodao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.
- Maloprije sam gledao snimke koje smo napravili iz helikoptera. U jednom trenutku nam se učinilo da vidimo trup aviona, ali kad smo okrenuli kut gledanja, vidjeli smo da je riječ o kamenu. Ovo je stvarno već preteška situacija. Ja sam danas više puta preslušavao i pregledavao snimke kontrole leta i radara i sve ukazuje na tu točku koja je obilježena brojem 13. Na njoj završava radarska snimka tog zrakoplova. Preko nje se danas prelijetalo čitav dan, kao i preko područja koje su spominjali vidovnjaci. Jednostavno, sve smo željeli pretražiti - rekao je Dinko Vodanović, istražitelj zrakoplovnih nesreća.
Dinko Vodanović, istražitelj za zrakoplovne nesreće, kazao je da kontrola leta nije kriva za nesreću, kako se nagađalo. U zračnom prostoru RH postoje zone rezervirane za potrebe MORH-a koje su ucrtane u sve karte i sa njima su upoznati svi sudionici zračnog prometa. Riječ je o zonama u kojima, prema svojim potrebama, MORH može najaviti zabranu letenja. Zabrana leta bila je izdana za 3. i 5. veljače 2009. za razdoblje od 8-15 sati, no u trenutku nestanka Cessne s radara, u zračnom prostoru nije bilo ni jedne letjelice HRZ-a. U traganju za nestalom posadom pomaže Centar za razminiravanje. U nedjelju su u snijegu našli papire od slušalica zrakoplova. Dinko Vodanović kaže da je brzina Cessne u trenutku pada bila oko 300 km/h. Potvrdio je i da je letjela na visini od 8500 stopa, a na snazi je bila zabrana letenja između 6500 i 16.000 stopa. Nakon upozorenja, naglo je smanjio visinu na 5500 stopa. Vodanović misli da je avion upao u zračna strujanja i udario u Velebitski vrh. Pripadnicima GSS-a se javilo i 20-ak vidovnjaka koji tvrde da zrakoplov treba tražiti na visinama od 1200 metara. Iako ih nisu službeno angažirali, GSS je pretražio i nekoliko područja koje su vidovnjaci naznačili, no za sada bez uspjeha.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je