Obavijesti

News

Komentari 9

Ispalio je četiri metka u Papu, ali on mu je ubrzo sve oprostio

Ispalio je četiri metka u Papu, ali on mu je ubrzo sve oprostio
1

Na današnji dan prije 35 godina Turčin Mehmet Ali Agca pokušao je ubiti papu Ivana Pavla II. na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Papa je bio loše, pet sati su ga operirali. Nakon dvije godine posjetio ga je u zatvoru

VIDEO

Turčin Mehmet Ali Agca, tada 23-godišnjak pokušao je ubiti papu Ivana Pavla II. 13. svibnja 1981. godine na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Nagađalo se da iza njega stoji bugarska obavještajna služba.

Mehmet Ali Agca je 10. svibnja 1981. godine došao vlakom iz Milana u Rim. Našao se s jednim Turčinom i dvojicom Bugara. Tri dana kasnije, Agca i pomoćnik čekali su papu Ivana Pavla II. da prođe Trgom sv. Petra. Bila je godišnjica ukazanja Gospe fatimske koja je još 1917. godine prorekla da će “biskup u bijelom ” biti napadnut.

Papa Ivan Pavao II.

Ivan Pavao II. vozio se u otvorenom papamobilu i rukovao se s brojnim vjernicima. Bilo je 17 sati 17 minuta prije opće audijencije srijedom. Blagoslivljao je, pozdravljao, pomilovao je dijete koju su roditelji podigli prema njemu. Odjednom su odjeknuli pucnjevi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
REUTERS

Dok je automobil s Papom bio u blizini, Agca je ispucao četiri metka iz pištolja Browning Hi-Power kalibra 9 milimetara. a Papa je pao na ruke svog osobnog tajnika kardinala Stanislawa Dziwisza. Tjelohranitelji se bacaju preko teško ozlijeđenog Svetog oca. Papu su meci pogodili u trbuh te u kažiprst i desni lakat. Ranjena su i dva vjernika koja su bila u blizini.

Papa Ivan Pavao II.

Papa je putem do klinike Gemelli izgubio svijest. Operacija je trajala pet sati, a do kraja života imao je zdravstvenih problema.

Agca je više puta mijenjao priču u policiji, a u jednoj verziji tvrdio je kako je povezan s palestinskim skupinama . U srpnju 1981. godine osuđen je na doživotni zatvor. Dvije godine kasnije u rimskom zatvoru Rebibbia posjetio ga je Papa. O čemu su točno razgovarali nikada nije otkriveno, ali zna se da mu je Papa dao oprost .

Papa Ivan Pavao II.


Papa se susreo i s njegovom majkom i sestrom, a upravo je na zahtjev milostivog pape Poljaka atentator pomilovan 2000. godine Poglavar Katoličke crkve rekao je u Bugarskoj 2002. godine kako ne vjeruje da Bugari stoje iza atentata.

Atentat u Fatimi godinu kasnije

Papa je atentat odmah povezao s Gospinim ukazanjem u Fatimi 1917.godine. Naime, u trećoj fatimskoj tajni, govori se o stradanju čovjeka u bijelom ,a atentat se dogodio baš na dan Gospe Fatimske 13. svibnja. Godinu dana nakon atentata, Papa je posjetio svetište Gospe u Fatimi u Portugalu. Htio je zahvaliti Gospi što ga je spasila. U Gospinu krunu stavio je jedan od metaka, kojeg su liječnici izvadili tijekom operacije. No tamo ga je napao konzervativni španjolski svećenik  sa psihičkim smetnjama, Juan Fernandez Krohn (66). No dugo se nije znalo da ga je ranio nožem u bok i da je krvario. Osobni tajnik kardinal Stanislaw Dziwisz vidio je krv na halji kada su se vratili u sobu. Papi je pružena liječnička pomoć, ali nije htio prekinuti putovanje. Da je preživio i taj atentat tek se otkrilo 2008. godine

Krohn je bio uvjeren kako su Papu komunisti poslali u Vatikan da špijunira za SSSR. Osuđen je na šest godina zatvora za napad na papu, ali ne i za ranjavanje, a nakon tri godine u portugalskom zatvoru pušten je i deportiran.

Iranci naručili atantat 1981.?

Knjiga 'Obećali su mi raj: Moj život i istina o atentatu na Papu'  tvrdi kako je atentat 1981. na Trgu sv. Marka naručio ajatolah Homeini, vođa iranske islamske revolucije. Agca je tvrdo kako ga je nakon bijega iz zatvora obučavale Homeinijeve snage a da ga je iranski vođa pozvao da u ime Alaha ubije Papu. Liječnici su ustvrdili da je psihički bolestan


- Moraš ubiti toga đavoljeg namjesnika na Zemlji, Sotonina vikara na ovome svijetu. Smrt vođi licemjernih nevjernika. Neka tvoja ruka ubije Ivana Pavla II. Ne sumnjaj, imaj vjere, ubij za njega, ubij tog Antikrista, ubij bez imalo grižnje savjesti Ivana Pavla II., a potom oduzmi sebi život kako pokušaj izdaje ne bi upropastio tvoj čin - napisao je u knjizi u prvom licu.
U knjizi je opisao i susret s Papom u rimskom zatvoru Rebibbia 27. prosinca 1983. godine. Tada je rekao da su naručitelji bili Iranci. Vatikan tvrdi da nije istina da je atentat naručio ajatolah Homeini . 
Iako je Agca bio osuđen na doživotni zatvor 2000. je u Italiji pomilovan i pušten u Tursku gdje je bio u zatvoru do 2006. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...