Obavijesti

News

Komentari 203

'Cijela kuhinja je smrdjela': U mesu našli bakterije iz fekalija

'Cijela kuhinja je smrdjela': U mesu našli bakterije iz fekalija

Otvorila sam ga kod kuće i mene zaplahne takav smrad da je cijela kuhinja zasmrdila. Već sam bila u kontaktu s pokvarenim mesom, ali to je bilo već u fazi truljenja, kazala je potrošačica

VIDEO

Dijana Čović za HRT ispričala je kako je u Plodinama kupila meso koje je, kada ga je kod kuće otvorila, toliko smrdjelo da ga je htjela odnijeti natrag u trgovinu. 

- Otvorim meso iz vakuuma i mene zaplahne takav smrad, cijela je kuhinja zasmrdjela. Imala sam već susret s pokvarenim smrdljivim mesom ali ovo je bilo već u fazi truljenja! Mene je to toliko naljutilo da sam odlučila spremiti to meso i otići u Plodine reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju zašto nas truju, kaže.

Kako odgovor od trgovca nije dobila, ekipa Potrošačkog koda odnijela ga je na analizu. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" najprije su proveli bakterijsku analizu. Trebalo je naime dokazati postoje li u mesu stafilokok, salmonela, anaerobne i enterobakterije. Otkrivene su - enterobakterije i to dva soja - seracija i mojerela. Mojerela dosad nije otkrivena u Hrvatskoj, a stručnjaci u Zavodu u mesu su je pronašli uz pomoću najnovijih metoda.

- Ta mojerela je prvi puta izolirana u Americi u državi Wisconsin i tamo je uzrokovala tegobe, tamo je uzrokovala kod ljudi proljeve, radi se o potencijalno opasnoj bakteriji, kazala je Ivančica Kovaček dr.sc. Odjel za mikrobiološke analize, Nastavni Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Prisustvo drugog soja enterobakterije - seracije - stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa - čovjek.

Nakon analize Dijana Čović  je šokirana - dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu spadaju u fekalna zagađenja, odnosno - riječ je o izmetu. Fekalne bakterije uzrok su smrada koji se širio iz mesa -  je li do kontaminacije došlo u vrijeme obrade ili u lancu prodaje - to je prema mišljenju stručnjaka sada teško reći.

Proizvođač Karlovački PPK tvrdi da redovito obavlja kontrole te da ne želi snositi krivnju. Poručuje da su oni također nakon žalbe gospođe Čović analizirali rebra a testovi su pokazali da je s mesom sve uredu.

Takvo meso ne smije se prodavati, poručuju stočari - kontrole kvalitete postoje, no sustav, kažu, propušta, jer veterinarska inspekcija kontrolira samo pogone (klaonice).

U upravi trgovačkog lanca Plodine, gdje je meso kupljeno, slučaj ne žele komentirati. Ovaj put nesnosan smrad upozorio je kupca da s mesom nešto nije u redu, iako proizvođač tvrdi suprotno. Prema njima na meso je moglo utjecati više vanjskih čimbenika. No činjenica je da je naša analiza pokazala da su u mesu otkrivene fekalne bakterije koje su itekako mogle ugroziti zdravlje Dijane Čović i njezine obitelji. Na potezu je inspekcija od koje građani očekuju da ažurnije radi svoj posao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori