Obavijesti

News

Komentari 39

Cijela obitelj ima baš isti oblik autizma: 'Nama je to normalno'

Cijela obitelj ima baš isti oblik  autizma: 'Nama je to normalno'
1

Aspergerov sindrom prvo je dijagnosticiran Mauri (9) i Seanu (6). Dok je Maura prolazila operaciju, Asper je dijagnosticiran i ocu Johnu koji je odlazio psihologu...

VIDEO

Mališani obitelji Cook o'Toole iz Sjeverne Karoline stručnjaci su u svojim područjima i ''drže predavanja'' i kad ih nitko ne sluša. No Jennifer i John Cook o'Toole uvijek su raspoloženi za monologe o povijesti i astronomiji. Cook o'Tooleovi su Asper obitelj, a svakome od njih u posljednje tri godine dijagnosticiran je Aspergerov sindrom, oblik autizma. 

- Nama je to normalno. Uvijek smo bili ovakvi pa i prije nego smo saznali zašto - kaže Jennifer (36). 

Prvo je oboljela kćer Mauri...

Asper je prvo dijagnosticiran Mauri (9). Roditelji tvrde kako je bila vrlo zahtjevna beba. Stalno je plakala i često povraćala. Nakon medicinskih pretraga utvrđeno je da ima neurološku abnormalnost leđne moždine te je operirana u četvrtoj godini. Kada je trebala krenuti u školu, testovi su pokazali veliki jaz između Maurinih verbalnih i neverbalnih vještina što je liječnike dovelo do dijagnoze Aspergerova sindroma, piše Guardian

...pa sin Sean...

Nakon nekoliko mjeseci Jennifer je liječniku odvela i sina Seana koji je već s tri godine počeo čitati, no bio je opsesivno zainteresiran za neka područja te je izbjegavao kontakt očima. Liječnik je dao istu dijagnozu. 

...zatim otac John...

John je tijekom liječenja kćeri Maure posjećivao psihologa koji je nakon nekog vremena zaključio da i otac ima Aspergerov sindrom. 

- Bila sam toliko okupirana djecom da nisam uopće mislila na nas, iako je bilo očito da John ima problem. Na primjer, nikada me nije gledao u oči - rekla je Jennifer, koja se kao dijete malo družila s vršnjacima. 

...a kao mala 'zaradila' ga je i mama Jennifer...

Njezina majka tražila je pomoć psihologa koji je zaključio kako je prepametna za svoj uzrast. 

- To je smiješno. Ima mnogo pametne djece koja nisu imala problem sa druženjem. Zapravo sam i ja imala Asper sindrom - rekla je. 

...i onda im se pridružio najmlađi Gavin

Obiteljsku slagalicu završio je najmlađi sin Gavin kojemu je isti oblik autizma dijagnosticiran u drugoj godini. Jennifer i John psihologa posjećuju jednom na mjesec, što uspoređuju odlaskom kod zubara.

- Znamo da nismo dobri u komunikaciji s drugim ljudima, pa radimo na tome i djeci pružimo dobar primjer. U istom smo timu i moramo se držati zajedno - rekla je Jennifer. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"