Obavijesti

News

Komentari 51

Cijela obitelj se otrovala, a inspekcija došla nakon 3 dana

Četvero članova obitelji pilo je vino i ubrzo su počeli osjećati neurološke smetnje. Simptomi su prošli nakon nekoliko sati. Inspekcija je uzela uzorak vina iz trgovine

VIDEO

Cijela obitelj iz Blata na Korčuli završila kod liječnika s teškim neurološkim smetnjama nakon što su konzumirali istu hranu i vino kupljeno u lokalnoj trgovin. Liječnik je pozvao sanitarnu inspekciju kojoj je trebalo tri dana da dođe iz 30 kilometara udaljene Korčule, piše Novi List

Nikola Favro (48) spomenutom se listu požalio kako je inspekcija, kada se konačno pojavila uzela samo uzorak vina koje je obitelj pila, a hranu su zanemarili.

'Bio sam uvjeren da mi obitelj umire pred očima'

Obitelj je prošlog ponedjeljka slavila djedov 78. rođendan pa su za proslavu kupili meso i bijelo uvozno vino u lokalnoj trgovini. Svih šest članova obitelji jelo je isti obrok, a svi osim Favre i njegove kćeri su nazdravili vinom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi je neurološke smetnje osjetio djed. 

- Počeo je jako drhtati i gubiti se, pričati nepovezane besmislice, nije odgovarao na pitanja niti je ikog razumio. Srce mu se jako uzlupalo, cijeli je drhtao - ispričao je Favro za spomenuti list. Djeda su odmah odvezli u ambulantu jer su se uplašili da ima moždani udar. U međuvremenu su tegobe počeli osjećati i ostali članovi obitelji pa ih je Favro sve prevezao u ambulantu.  

Na hodniku ambulante kolabirala i supruga

- Na kraju je na hodniku ambulante kolabirala i supruga. Simptomi su kod svih trajali nekoliko sati, i tek su navečer iza osam sati pušteni iz ambulante kući. Dok sam ih onakve gledao u ambulanti, vjerujte mi, bio sam uvjeren da mi obitelj umire pred očima. Evo tek danas, u nedjelju, tjedan dana nakon svega, moji se članovi obitelji osjećaju dobro - ispričao je. 

Inspektori došli tek u srijedu

Liječnik je odmah pozvao sanitarnu inspekciju koja se na poziv odazvala tek u srijedu. Favri su kazali kako obitelj neće posjetiti kod kuće već će u trgovini uzeti uzorak vina, a nisu ga ni pitali gdje je kupio namirnice već ga samo tražili da im pročita deklaraciju s boce. Novi list piše da su, izgleda, zapisali i pogrešnu seriju. Boca iz koje je obitelj pila je iz proizvodne serije 'L', a inspektorica je listu u odgovoru spomenula seriju 'R'. 

Inspekcija je uzorak vina uzela u trgovini te su ga poslali u laboratorij na analizu na količine sumpor dioksida koji izaziva iritaciju gornjih dišnih putova, simptoma od kojih ova obitelj nije patila. 

'Zašto nisu uzeli uzorke hrane?'

Uzorak iz originalnog pakiranja Ministarstvo zdravlja smatra jedinim mjerodavnim i zato nisu uzeli uzorak iz boce iz koje je obitelj pila, objasnili su. No, Nikoli Favri i dalje nije jasno zašto nisu uzeli uzorke hrane koju su svi jeli jer u liječničkom nalazu piše da je u ovom slučaju 'moguće trovanje hranom'. 

Zadaća im je da otkriju uzrok trovanja, no oni su zaključili kako pravi uzrok trovanja nije dokazan

Poslali uzorke na privatnu analizu

Još jedna nejasnoća je i zašto sanitarna inspekcija ne ispita uzorak na prisustvo pesticida ili metanol koji mogu biti mogući uzročnici neuroloških simptoma od kojih je patilo četvero članova obitelji. 

Ministarstvo zdravlja, na taj je upit odgovorilo kako se 'kod ispitivanja aditiva mjerodavnim smatra rezultat analize službenog uzorka', te su zaključili kako u navedenom slučaju nije dokazan pravi uzrok blažeg oblika trovanja, a posao inspekcije treba bi biti u pravo taj da otkrije koji je uzrok trovanja.

Favro je uzorke vina na kraju poslao na privatnu analizu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.