Obavijesti

News

Komentari 334

Cijele obitelji dolaze na Sv. Duh: ‘Moram jesti u pučkoj kuhinji, zbog korone sam izgubio posao'

Cijele obitelji dolaze na Sv. Duh: ‘Moram jesti u pučkoj kuhinji, zbog korone sam izgubio posao'

Imao sam posao, dom i topli obrok, onda sam ostao bez svega. Nikad nisam mislio da ću morati prositi za hranu, rekao je korisnik pučke kuhinje

VIDEO

Pučka kuhinja na Svetom Duhu u Zagrebu svakodnevno je sve donedavno pripremala tristotinjak obroka, koje bismo podijelili svima onima koji taj dan dođu na ručak. No broj korisnika tijekom epidemije i potresa u Zagrebu povećao se za više od 20%, tako da nam je pomoć itekako potrebna. Sad znamo pripremati i do 600 toplih obroka na dan.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Humanitarna akcija Obrok za obrok 01:48

Rekao je to fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje, koji je u humanitarnoj akciji “Obrok za obrok” u utorak otvorio adventsku kućicu Kod fratara, u “drive in” obliku, ispred pučke kuhinje na adresi Sveti Duh 33 u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nude samostansku sarmu

- Naš cilj je bio jasan od samog početka, svojim sudjelovanjem u manifestaciji Advent u Zagrebu senzibilizirali smo širu javnost za ljude u potrebi, socijalno ugrožene te sve one kojima je potrebna pomoć u osiguravanju vlastite egzistencije. Svojom smo nazočnošću ponudili svim gostima, posjetiteljima, turistima i svim zainteresiranima tradicionalna jela iz samostanske kuhinje. Sav prihod koji smo ostvarili bio je namijenjen djelovanju pučke kuhinje na Svetom Duhu - rekao je fra Vladimir Vidović.

Naručenu hranu i piće isporučivat će od 16 do 22 sata u dvorištu kuhinje, u koje ćete moći doći osobnim vozilom. U ponudi će biti samostanska sarma, domaće kobasice, ajvar, med, domaći likeri, kuhano vino, medenjaci i jedno vegetarijansko jelo. Kupnjom jednog obroka osigurat će se obrok za potrebite u pučkoj kuhinji. Odmah smo pitali za recept samostanske sarme.

- To je sasvim obična sarma, ali ima jedan tajni sastojak, koji vam neću otkriti, to je tajna nas fratara - šali se fra Vladimir.

Dok smo razgovarali, red ispred pučke kuhinje bio je golem. Pitali smo fratra je li to uobičajeno.

- Nažalost, osim porasta broja ljudi koji trebaju našu pomoć promijenio se i njihov profil. Sve je više obitelji koje skrivećki dolaze po svoj obrok jer ih je sram. Do jučer su imali posao, dom i topli obrok, a odjednom su ostali bez ičega. Osim toga, jako se povećao i broj mladih, to me žalosti. Ne sjećam se da je nekad bila ovako loša situacija, a bojim se da nam ni budućnost nije najsvjetlija, ali ne smijemo gubiti nadu i vjeru. Proći će i ova iskušenja - rekao nam je fra Vladimir Vidović te dodao da svi koji mogu trebaju pomagati.

'Imao sam sve, a sada ništa'

- Vrlo rigorozne mjere zbog pandemije traže od nas dodatan napor, pa i onaj financijski. Hranu od ožujka dijelimo vani, ispred pučke kuhinje, jer zbog poštovanja mjera ne možemo omogućiti siguran boravak korisnicima u prostorima kuhinje. Situacija je vrlo ozbiljna i zahtjevna. Zato smo u ovim teškim i izazovnim vremenima odlučili učiniti dodatan napor kako bismo osigurali sredstva za svoj rad - kaže fratar.

Dok smo razgovarali s našim sugovornikom, prišao nam je jedan gospodin srednjih godina te nam je suznih očiju rekao kako nikad nije mogao zamisliti da će morati prositi za hranu.

- Imao sam siguran posao i sve je bilo dobro, a onda zbog pandemije sam ga izgubio, a račune i kredite nisam mogao plaćati. U roku od nekoliko mjeseci nisam znao kamo ću i što ću. Molim sve ljude za solidarnost. Nisam mogao zamisliti da ću biti ovdje, strašno - ispričao nam je kroz suze.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 334
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.