News

Komentari 4

Cijeli život radio je za 13-ero djece, umro od teške bolesti: 'Stres i posao bili su okidač...'

Cijeli život radio je za 13-ero djece, umro od teške bolesti: 'Stres i posao bili su okidač...'

Da ima neizlječivu bolest, amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS), od koje odumiru mišići, saznali smo u prosincu prošle godine. Moj Marko preminuo je sad u listopadu, rekla je kroz suze supruga Dubravka

Mnogi su počeli pripreme za Božić, no obitelji Šarac iz Slavonskog Broda, jedna od najbrojnijih u Hrvatskoj, pamtit će ga po onom najgorem. Prije dva mjeseca preminuo je Marko Šarac (56), otac 13-ero djece.

- Da ima neizlječivu bolest, amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS), od koje odumiru mišići, saznali smo u prosincu prošle godine. Moj Marko preminuo je sad u listopadu - rekla je kroz suze njegova supruga Dubravka Šarac (54).

Slavonski Brod: Višečlana obitelj Šarac ostala bez oca

Njihov životni put bio je vrlo težak. Oboje su studirali strojarstvo, ali zbog podizanja obitelji diplomirali su tek nekoliko godina kasnije. Dubravka se posvetila djeci, a Marko je glavni izvor prihoda pronašao u sakupljanju starog papira. Tako je barem mislio, dok ga tvrtka u kojoj je radio nije dovela do bankrota. U međuvremenu im se rodio najmlađi sin David, koji ima devet godina. Razlika između njega i najstarijeg brata Ivana je 22 godine. Između njih je sedam sestara i četiri brata.

Inače, kad smo prvi put posjetili obitelj Šarac, tad su supružnici imali jedanaestero djece. Ušli smo u hodnik kuće i, kad smo vidjeli onu silnu obuću, uplašili smo se da ćemo ući u dječji vrtić pun galame. Za divno čudo, djeca su bila dobra, u miru i tišini. Tako je i danas. Da ne prođu i pomiluju majku Dubravku, ne bi se znalo da su u kući.

Slavonski Brod: Višečlana obitelj Šarac ostala bez oca

- Marko je promijenio nekoliko tvrtki. U jednoj je radio bez prijave, a drugoj su ga prijavili. Ni to nije bilo dovoljno, pa je odlučio otići u Njemačku, gdje nam trenutno živi najstariji sin. Radio je težak posao, u tri mjeseca smršavio je 12 kilograma. Liječnici su nam rekli da je to, uz stres, najvjerojatnije bio okidač da se bolest koju je nosio u sebi aktivira - ispričala je Dubravka. Unatoč tome živjeli su skromno, zadovoljni kad bi završio dan, što su im djeca zdrava, sita i na toplom.

- Djeca su nam skromna i nastojali smo ih odgojiti da budu dobri i pošteni ljudi. Dali smo im obrazovanje, trenutno imam dva studenta, jednu srednjoškolku i četvero ih ide u osnovnu školu - kaže Dubravka.

Zahvaljujući odgoju, starija djeca koja su zaposlena pomažu majci i mlađima da izdrže teške dane, posebno sad, nakon što su ostali bez oca.

Slavonski Brod: Višečlana obitelj Šarac ostala bez oca

- Tvrtka za koju je radio je mome suprugu ostala dužna oko 300.000 kuna. S kamatama je to i više. Kad bismo dobili taj novac, bilo bi nam mnogo lakše - kaže Dubravka.

Svi koji bi željeli pomoći ovoj velikoj i skromnoj obitelji te im uljepšati predstojeći Božić, prvi koji dočekuju bez supruga i oca, mogu to učiniti uplatom na tekući račun u PBZ-u na ime Dubravka Šarac -

IBAN HR9523400093235498800 Swift Cod PBZGHR2X.

Najčitaniji članci