Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Cijena zdravlja: Dopunska polica od 50 do 130 kuna

Participacijama i dopunskim osiguranjem država želi prikupiti oko 1,5 milijardu kn. Država će plaćati djeci, nezaposlenima i dijelu umirovljenika

D.Puklavec
Foto: D.Puklavec
9 komentara

Prema prijedlogu nove zdravstvene reforme građani participaciju neće plaćati samo za hitnu pomoć, patronažnu zaštitu, sanitetski prijevoz... Participacije su oslobođeni studenti, nezaposleni, branitelji, socijalno ugroženi i umirovljenici kojima je mirovina manja od 2000 kuna. Ništa neće plaćati niti zaposleni koji imaju plaću manju od 2000 kuna. Za njih policu dopunskog osiguranja od 50 kuna plaćat će država. Za ostale koji nisu u navedenim kategorijama jedino je rješenje plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ako ne uplate policu, riskiraju da u slučaju bolesti moraju podmiriti čak 20 posto troškove pregleda (participacija), specijalističkog liječenja, boravka u bolnici...
Dopunsko zdravstveno nije obvezno, no skuplje zdravstvo mnogo će ljudi zasigurno prisiliti da ga počnu uplaćivati. Za građane koji imaju primanja do 5200 kuna ta polica na mjesec će stajati 80 kuna, a za one koji zarađuju više stajat će do 130 kuna. Umirovljenici koji primaju između 2000 i 5200 kuna policu će morati plaćati 50 kuna, ako primaju više, morat će plaćati do 130 kuna. U Hrvatskoj trenutačno policu dopunskog zdravstvenog plaća oko 700.000 ljudi, odnosno oko 14 posto građana. Više od polovice su umirovljenici.
Cilj ove reforme je da dopunsko osiguranje plaća oko 70 posto građana. Drugi cilj je da država rastereti proračun. Plan je da država pomoću participacija i doprinosa od umirovljenika (direktno iz džepova građana) namiri oko 2,15 milijardi kuna. Struktura novih prihoda, prema reformi, uključivat će i 1,4 milijarde kuna iz državnog proračuna te oko dvije milijarde od poskupljenja cigareta.

ŠTO AKO NEMATE POLICU, A MORATE IĆI LIJEČNIKU
U tom slučaju građanin se mora pripremiti na malo lakši novčanik. Za dolazak liječniku opće prakse morate platiti participaciju od 15 kuna. Ako, primjerice, sumnjaju na upalu pluća, uputnice za rendgen, vađenje krvi i bris platit ćete po 15 kuna. Participacija za rendgen je 18 kuna, za vađenje krvi 20, a za bris 10 kuna. Slijedi kontrola što će stajati još 15 kuna, i recept za antibiotik još 15 kuna. Ukupno čak 138 kuna. Najveća participacija iznosi 3000 kn. Uz policu ne plaćate ništa.

VI PITATE, MI TRAŽIMO ODGOVORE
Ako imate bilo kakvo pitanje vezanu uz temu reforme zdravstva, možete ga postaviti na besplatni telefon 0800 242424, e-mail:reporter@24sata.hr ili ga možete poslati na adresu redakcije 24sata, Oreškovićeva 3d, 10000 Zagreb.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message