Obavijesti

News

Komentari 144

Cijene cigareta od travnja idu gore: Kutija skuplja za 2 kune

Cijene cigareta od travnja idu gore: Kutija skuplja za 2 kune
1

Vlada od 1. travnja povećava trošarine na cigarete, alkoholna i bezalkoholna pića s više šečera te energetska pića. Ministar Marić poručuje kako to nema veze s epidemijom korona virusa

VIDEO

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela uredbe kojima regulira trošarine i posebne poreze te odlučila kako će cigarete poskupjeti za najviše dvije kune po kutiji, i to od travnja. Osim toga, poskupjet će i alkoholna, kao i bezalkoholna pića s više šećera te energetska pića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Uredbom o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode povećava se specifična trošarina i to za  35 kuna, s 335 kuna na 370 kuna za tisuću komada, dok se proporcionalna trošarina ne mijenja i ona ostaje 34 posto od maloprodajne cijene.

Minimalna trošarina na cigarete se povećava sa 755 na 824 kune za 1000 komada cigareta, a povećava se i za sitno rezani i ostali duhan za pušenje, i to sa 600 na 800 kuna za kilogram. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Dajemo naknadu za radnike svima pogođenima u ovoj krizi'
'Dajemo naknadu za radnike svima pogođenima u ovoj krizi'

Od početka travnja će se na 800 kuna povećati i trošarina na cigare i cigarilose za 1000 komada, kao i na grijani duhanski i novi duhanski proizvod za jedan kilogram. S druge strane, trošarine neće biti na e-tekućine odnosno ona ostaje nula kuna.  

Ukupni utjecaj povećanja trošarine na maloprodajne cijene cigareta, stoji u obrazloženju odluke, ni u kojem slučaju nije veći od dvije kune po kutiji cigareta.

U Ministarstvu financija procjenjuju da će državni proračun na temelju povećanja trošarina na duhanske prerađevine i proizvode ove godine uprihodovati dodatnih 400 milijuna kuna. 

Uredbom o visini trošarine na alkohol i alkoholna pića trošarina na etilni alkohol od početka travnja će iznositi 6000 kuna po hektolitru čistog alkohola, što je 700 kuna više od sadašnjih 5.300 kuna. Riječ je o povećanju za 13,2 posto, a u Vladi procjenjuju da bi to do kraja godine donijelo 30,3 milijuna kuna više s osnova te trošarine.

Vlada traži od poslodavaca: Plaćajte radnike dok ne rade
Vlada traži od poslodavaca: Plaćajte radnike dok ne rade

- Trošarine na pivo, vino i ostala pića dobivena vrenjem se ne mijenja - poručio je ministar financija Zdravko Marić podsjetivši da je Hrvatska među zemljama EU-a na začelju po visini trošarine na alkohol, iza nje je samo Bugarska.  

Naglasio je i kako uredbe o trošarinama nemaju veze koronavirusom te da su s domaćim proizvođačima alkohola i alkoholnih pića proteklih dana bili dosta u kontaktu.  

Pritom  je naveo kako su neki proizvođači higijenskih potrepština i sredstava za čišćenje, osobito sredstava za osobnu higijenu bili suočeni s nedostatkom manjkom tzv. denaturiranog alkohola u svojoj proizvodnji. 

- Mi smo brzo reagirali i internim aktima prenamijenili da se mogu koristiti i druge vrste alkohola za tu namjenu. Zahvaljujem se i njima s obzirom da su pokazali visoku razinu susretljivosti. I dalje smo u kontaktu kako i na koji način olakšavati proizvodnju sada ovog dosta traženog proizvoda, a to su proizvodi  za osobnu higijenu - rekao je Marić.

'Umjesto žičare, dajte 10.000 kn zatvorenima idućih dana'
'Umjesto žičare, dajte 10.000 kn zatvorenima idućih dana'

Vlada je donijela i Uredbu o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića, kojim se ništa ne mijenja kod kave, naglasio je Marić, već su promjene vezane za izračun posebnog poreza na bezalkoholna pića te energetskih pića.

Sada se na bezalkoholna pića posebni porez plaća samo u fiksnom iznosu, 40 kuna po hektolitru, a po novome će ovisiti i o volumenu i sadržaju šećera. 

I po novome bi ostao fiksni dio, ali bi se on snizio na 20 kuna po hektolitru, dok drugi dio ovisi o sadržaju šećera, taurina i metil-ksantina.

Sadrže li bezalkoholna pića taurin tada posebni porez iznosi 200 kuna po hektolitru, ako sadrže metil-ksantine, a ne sadrže taurin, tada iznosi 80 kuna po hektolitru. 

- Ako bezalkoholna pića nemaju ni taurin ni metil-ksantine, a sadrže šećer, uvedene su četiri skupine ovisno o količini šećera u sto mililitara bezalkoholnog pića -  ako sadrže do dva grama šećera tada je posebni porez nula kuna, a ako sadrži od dva do pet grama šećera iznosi 10 kuna po hektolitru. Za ove dvije skupine je,  u odnosu na postojeći sustav,  i niži posebni porez - objasnio je Marić. 

U trećoj su skupini, dodao je, bezalkoholna pića s pet do osam grama šećera i za njih posebni porez iznosi 30  kuna po hektolitru, a za sva ona s više od osam grama iznosi 60 kuna. 

Prema obrazloženju, na temelju tih promjena državni bi proračun do kraja godine trebao uprihodovati dodatnih 64 milijuna kuna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag