Obavijesti

News

Komentari 13

Cilj zakona je zaštititi interese slovenskih dobavljača i radnika

Cilj zakona je zaštititi interese slovenskih dobavljača i radnika
1

Slovenski mediji objavili su tekst prijedloga zakona koji, kako se u njemu navodi, zapravo na određeni način derogira, odnosno unosi izmjene u postojeći slovenski zakon o trgovačkim društvima

VIDEO

Prema 'lex Mercatoru', kako su mediji nazvali zakonski prijedlog slovenske vlade za zaštitu nacionalnih interesa, kao i interesa dobavljača i zaposlenih u trgovačkom lancu koji je dio koncerna Agrokor, sud bi na prijedlog slovenske vlade u slučaju potrebe u tvrtku imenovao posebnog privremenog člana uprave.

On bi bio zadužen za to da se Mercator od strane vlasnika i nove uprave Agrokora ne optereti novim financijskim obvezama preko kredita, jamstava, robnih kredita ili na druge načine, a uprava bi svaka tri mjeseca povjerenika vlade morala informirati o financijskim transakcijama na liniji Mercator - Agrokor.

 Slovenski mediji objavili su tekst prijedloga zakona koji, kako se u njemu navodi, zapravo na određeni način derogira, odnosno unosi izmjene u postojeći slovenski zakon o trgovačkim društvima, po kojemu uprava neke tvrtke u Sloveniji koja je dio stranog koncerna u privatnom vlasništvu može odbiti zahtjev i instrukcije uprave koncerna samo u slučaju da ona predstavlja kršenje zakona ili ustava.

 Posebni zakon donesen zbog Agrokorovih teškoća načelno bi se mogao primijeniti na sve za Sloveniju "sistemske" tvrtke s više od 6.000 zaposlenih i čistim prihodom od preko milijardu eura na godinu, ako se nalaze u insolventnom postupku ili postupku koji vodi u insolventnosti, kako bi se zaštitila financijska stabilnost države, te interesi dobavljača i zaposlenih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 U zakonskom tekstu koji je prihvatila vlada, a u parlament ulazi po hitnom postupku, s mogućnošću da ga vlada nakon usvajanja aktivira u slučaju potrebe, navodi se da on isključuje neke odredbe zakona o trgovačkim društvima "ZGD-1" o odgovornosti između povezanih tvrtki, odnosno odnosima u koncernu, i to sa ciljem da se u slučajevima kad u takvim sustavima dođe do insolventnosti spriječe "nepopravljive" posljedice koje bi svojim odlukama centrala mogla imati prema funkcioniranju i djelovanju "ovisne" tvrtke, u ovom slučaju Mercatora.

 Cilj je zakona da se većinskom vlasniku kompanije spriječi da štetno djeluje na poslovanje ovisne tvrtke, ako ona ima sistemski socijalni i gospodarski značaj i važna je za financijsku stabilnost Slovenije, navodi prijedlog zakona koji je u parlament u četvrtak  uputila slovenska vlada.

 Vlada Mire Cerara ocjenjuje da je Mercator za Sloveniju, bez obzira na strano privatno vlasništvo, tvrtka od sistemskog značenja, pa u slučaju da vlasnik dođe u proces restrukturiranja ili u stanje insolventnosti treba spriječiti negativne posljedice takvog razvoja situacije u Sloveniji.

 Zato bi upravi Mercatora koju je imenovao vlasnik Agrokora i raniji predsjednik uprave Ivica Todorić dodatnim nadzorom i preko vladinog čovjeka u upravi bilo spriječeno eventualno zaduživanje koje bi umjesto Agrokora financijski opteretilo Mercator, ili izdavanje jamstava, robnih kredita i slični poslovi koji bi vodili u "financijsko iscrpljivanje" slovenskog lanca koji je dio Agrokora, ali pod imenom Mercator posluje i u Srbiji, te na području Crne Gore.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti