Obavijesti

News

Komentari 64

BiH preko EU naručila cjepivo, dosad nije stigla nijedna doza!

BiH preko EU naručila cjepivo, dosad nije stigla nijedna doza!
3

Problemi u opskrbi mogli bi zakomplicirati plan isporuke 55 milijuna doza cjepiva bloku u drugom kvartalu godine, upozorio je Johnson & Johnson Europsku Uniju, rekao je u ponedjeljak dužnosnik EU-a Reutersu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.13

Bosna i Hercegovina je bez cjepiva

Bosna i Hercegovina putem Covaxa nije dobila ni jednu dozu cjepiva te je apelirala na poštivanje ugovora, a jedan od njenih entiteta, Republika Srpska, sama je krenula u narudžbu cjepiva te je uzela 20 tisuća doza Sputnika V koji su stigli iz Rusije preko Beograda.

- Imamo obećanje i od proizvođača i od distributera da već u narednim sedam ili deset dana, kako je to planom previđeno, dobijemo i dodatne količine od 20 hiljada doza cjepiva jedan. Tako da ulazimo sada u taj ciklus - govori Radovan Visković, premijer Republike Srpske, javlja HRT.

BiH je iz Europske unije putem Covax mehanizma naručila više od dva milijuna doza cjepiva, a još su bez prve isporuke. 

- COVAX će, čak i ako bi ovo mogao biti spor proces, isporučiti cjepivo u 140 zemalja do kraja svibnja. Također će se isporučiti više od milijun doza cjepiva samo na zapadni Balkan, od kojih je 130 000 namijenjeno Bosni i Hercegovini - govori Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova, prenosi HRT.

Liječnici u Bosni i Hercegovini strahuju da će se ponoviti brojevi iz studenog i prosinca prošle godine.

Zbog toga apeliraju na pridržavanje mjera, a Tuzlanski kanton koji sa 647 umrlih predvodi brjo smrtnih slučajeva u Federaciji je - ublažio mjere.

 

20.17

Francuske tvrtke nisu potpisale ugovor s Rusijom za cjepivo

Niti jedna francuska tvrtka nije potpisala ugovor s Rusijom za proizvodnju cjepiva Sputnik V, rekao je u utorak glasnogovornik francuskog ministarstva industrije, što je suprotno tvrdnjama ruskog fonda RDIF, zaduženog za distribuciju tog lijeka. 

„Koliko mi znamo, u Francuskoj niti jedna tvrtka nije potpisala ugovor o proizvodnji cjepiva Sputnik V”, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva nakon što je RDIF ranije objavio da je postigao dogovor s pogonima u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj. 

Čelnik RDIF-a Kirilj Dmitriev za televiziju Rossiya 24 nije iznio detalje tih tvrdnji u svojoj izjavi nakon što je fond potpisao ugovor sa švicarskom tvrtkom Adienne o proizvodnji cjepiva u Italiji. 

Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila Sputnik V, no počela je s provjerom tog cjepiva. 

Sputnik je odobren ili je u procesu odobravanja u tri članice EU-a: Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Ugovor između Italije i Rusije, koji će trebati potvrdu talijanskih regulatora prije početka proizvodnje, potvrdili su i RDIF i Talijansko-ruska gospodarska komora. 

Posljednji je to dokaz da neke tvrtke unutar EU-a ne žele čekati odobrenje EMA-e za provedbu svojih planova. 

Znanstvenici tvrde kako je rusko cjepivo djelotvorno u 92 posto slučajeva, pokazuju klinička istraživanja objavljena prošli mjesec u znanstvenom časopisu Lancet. 

20.14

Ministarstvo zdravstva za Dnevnik Nove TV navelo je kako postoji mogućnost o propustima u cijepljenju u 11 zdravstvenih ustanova te će u njima biti započeti nadzori

- Hrvatska liječnička komora je dobila jedan dopis koji je vezan za zdravstveni inspekcijski nadzor, no zatražila je dopunu. Ako pitate za Povjerenstvo - nismo dobili nikakav predmet - rekla je za Dnevnik Nove TV Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku.

- U etičko povjerenstvo nije stigao ni jedan zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka na tu temu. Dobili smo nekoliko dopisa od kojih su neki anonimni. Mi obično postupamo prema takvim dopisima u skladu s našim ovlastima.

- Donijeli smo odluku da nemamo dovoljno podataka i zatražit ćemo od ministarstva dodatne podatke o toj temi. Ono je to koje ima ovlasti i koje je donosilo plan, ono ima ovlasti i provedbe i organizacije i nadziranja nad propisnošću pravilnosti cijepljenja tako da nas zanimaju nekakvi njihovi zaključci - rekla je Zibar za Novu TV pa se dotakla koliko može trajati jedan proces:

- Ako se radi o zahtjevu za pokretanju disciplinskog postupka, onda je to procedura. Mi donosimo samo mišljenje o prethodnom postupku gdje procjenjujemo utemeljenost nekakve prijave koja se odnosi na neetičnost postupanja. 

Odluku donosi Časni sud Komore, otkrila je, a taj sud vodi profesionalni sudac - pravnik, dok su u povjerenstvu liječnici.

 

Česki i mađarski predsjednici u posjeti Izraelu

Predsjednici češke i mađarske vlade ovog tjedna putuju u Izrael kako bi se upoznali s njegovim iskustvom u cijepljenju protiv covida-19 i s proizvodnjom cjepiva, priopćeno je u utorak iz Praga.

Češki premijer Andrej Babiš i njegov mađarski kolega Viktor Orban trebaju se u četvrtak sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Izrael je vodeća zemlja na tehnološkom polju. On je naš dugogodišnji partner. Mislim da će posjet biti veoma koristan", rekao je Babiš u priopćenju, dodajući da će posjetiti veliki centar za cijepljenje u Jeruzalemu.

Obje doze preporučenog Pfizer/BioNTechova cjepiva u Izraelu je primilo oko 40 posto od 9 milijuna stanovnika, a u Češkoj i u Mađarskoj cijepljenje teče sporo.

Češka je u zadnja dva tjedna na vrhu popisa zemalja po broju zaraženih koronavirusom po stanovniku i druga po stopi smrtnosti, pokazuje statistika koju je agencija France Presse napravila na temelju službenih podataka.

Mađarska je osma, odnosno četvrta na tom popisu.

18.44

Hrvatska spremna primati Covid pacijente iz Češke i Slovačke

Hrvatska je spremna zbrinuti po desetak covid pacijenata iz Češke i Slovačke, tvitao je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što se telefonski čuo s kolegama Andrejem Babišem i Igorom Matovičem.  

"Izrazio sam spremnost Hrvatske da, u slučaju potrebe, zbrine po desetak #COVID19 pacijenata iz Češke i Slovačke, s obzirom na pritisak na njihove zdravstvene sustave", objavio je Plenković na Twitteru. 

Plenković je dodao da je "Hrvatska solidarna s članicama EU-a u borbi protiv #COVID19". 

Češka, zemlja s 10,7 milijuna stanovnika posljednjih je tjedana među najteže pogođenim zemljama u svijetu i brojne regionalne bolnice preplavljene su priljevom covid pacijenata. Prošli tjedan je zatražila pomoć u zbrinjavanju pacijenata od Njemačke, Švicarske i Poljske. 

Susjedna Slovačka prebacila je svoje prve covid pacijente u inozemstvo ovog tjedna. Poljska i Njemačka dosad su ponudile po deset kreveta slovačkim pacijentima, navela je Bratislava. 

Slovačka trenutačno ima 17,03 smrtna slučaja na milijun ljudi u posljednjih tjedan dana, odmah iza susjedne Češke koja ima 18,85 umrlih na milijun stanovnika.

Komentari 64