Obavijesti

News

Komentari 24

'Cjepivo ubija blago': Koze ne jedu, povraćaju, glava im buja

'Cjepivo ubija blago': Koze ne jedu, povraćaju, glava im buja
1

Nemaju mlijeka i sira: Vlasnici su očajni jer nemaju što prodavati. Bolesti i pomor stada koza, kažu, počeo je nakon cijepljenja protiv bolesti plavog jezika

VIDEO

Nisu ovo samo domaće životinje, ovo je naše blago. Ugibaju nam pred očima, a ništa ne možemo učiniti, govori vlasnica stada koza iz Aržana kod Imotskog, koje je prije dva mjeseca bilo potpuno zdravo.

Pomor je počeo, kažu mještani, kada su državne institucije zbog bolesti plavog jezika naredile cijepljenje Bluevacom 4.

- Desetak dana nakon što su cijepljene moje koze primijetio sam prve simptome bolesti. Izgubile su apetit, počele su povraćati, imati proljev, glave su im naticale, a jarići su se jarili prije vremena, i to bez dlake - govori drugi vlasnik dok suznih očiju gleda u svoje koze i jariće na kojima se također vide simptomi propadanja. Neslužbeno doznajemo kako veterinari koje su zvali nisu utvrdili nikakvu zarazu. Veterinarska inspekcija se nakon testiranja vratila s lijekom za metilje. Vlasnik je zato sam uginulu kozu odnio na Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split i platio analizu. A onda mu je iz zavoda iz Splita došao odgovor ‘kako su koze pothranjene i imaju metilje’.

- Pa kako neće biti pothranjene kada su bolesne i ne mogu više jesti - oštro će vlasnica stada koza, koja više svoje koze ne muze. Nema ni mlijeka niti sira za prodaju.

- Iz inspekcije su nam rekli da sve bacamo i da će nam sve biti naknadno plaćeno.

Ne znaju oni koja je ovo šteta i da imamo pravo znati od čega nam blago ugiba - kazuje nam ogorčeni vlasnik koji se uzgojem koza bavi 15 godina i kojemu je stado uvijek bilo zdravo i nikada pothranjeno, a u posljednjih mjesec dana uginulo mu je 67 grla. Ne zna kako će dalje:

- Neka nam kažu da to nije od cjepiva ‘Bluevac’ od kojeg je u Njemačkoj 2009. bio pomor životinja.

U Francuskoj i Švicarskoj ovo je cjepivo zabranjeno - očajni su mještani. Prošli tjedan su službeno sve prijavili, a, prema pravilniku, nuspojave sada mogu prijaviti u roku od 24 sata od primitka cjepiva.

- Na ovaj lijek nuspojave se mogu javiti od 24 dana do 60 dana, ovisno o snazi životinje - govore vlasnici.

Neki iz ovih mjesta koji imaju goveda, koze i ovce, nisu pristali na cijepljenje protiv bolesti plavog jezika. Njihova stoka ne pokazuje spomenute simptome i kaže da je zdrava.

Bolest i kod Požege: Uginule četiri ovce

Ivan Nuić (62) iz Čaglina već 30 godina uzgaja koze. Nakon cjepiva Bluevac-4, tvrdi da su se ovce počele tresti, grčiti, dobile temperaturu. Četiri od njih 20 je uginulo. Veterinari su ga uvjeravali, dodaje, da stado mora cijepiti inače će platiti kaznu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca