Obavijesti

News

Komentari 0

Članovi Pokreta pet zvijezda o ulasku u vladu odlučit će online

Članovi Pokreta pet zvijezda o ulasku u vladu odlučit će online
1

Članovi će glasati putem M5S-ove online platforme Rousseau, koju su mnogi kritizirali zbog manjka transparentnosti i rizika od hakerskih napada

Sudbina predložene nove vlade u Italiji bit će odlučena u utorak, kada će članovi Pokreta pet zvijezda glasati o ulasku u novu vladu s Demokratskom strankom, nakon što je prethodni koalicijski partner napustio koaliciju.

Članovi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) upitani su odobravaju li koalicijski sporazum s lijevo centrističkom Demokratskom frontom (PD), nekada velikim suparnikom koji bi trebao zamijeniti dosadašnjeg partnera - Ligu Mattea Salvinija.

Glasanje je otvoreno od 9 do 18 sati.

"Imamo velike i dobre ideje za implementirati u ovoj zemlji", rekao je nestranački premijer Giuseppe Conte u videu objavljenom na Facebooku, kojim poziva članove M5S-a da podrže koaliciju.

"Da napravimo ovo ne trebamo superheroje koje moj sin toliko voli. Trebamo samo ljude koji su normalni, ali su odgovorni i odlučni te vole ovu zemlju više od svega", dodao je.

Članovi će glasati putem M5S-ove online platforme Rousseau, koju su mnogi kritizirali zbog manjka transparentnosti i rizika od hakerskih napada.

Prema istraživanju SWG-a, koje je u ponedjeljak objavila televizija La7, 51 posto glasača M5S-a podržava sporazum s PD-om, ali vođa stranke koji je sklopio sporazum s PD-om, ipak nije članovima stranke preporučio da glasaju za prihvaćanje.

"Ne postoji pravi ili pogrešni glas. Postoje vaše ideje i zbroj vaših ideja bit će odluka Pokreta, nemojte biti uplašeni", rekao je Di Maio u Facebook videu.

Vlada M5S-a i Lige, u kojoj je izvorno jači partner bio M5S, raspala se početkom kolovoza kada je čelnik Lige Matteo Salvini, ponukan većinskom podrškom koju Liga ima u anketama, napustio koaliciju kako bi izazvao prijevremene izbore.

Nestranački premijer Conte nakon toga je podnio ostavku, ali su M5S i PD postigli sporazum prema kojemu bi Conte postao predsjednik nove vlade.