Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Clara Uson: Ratko Mladić je od muslimana stvorio neprijatelje

Uson je autorica romana "Kći istoka", koji govori o životu kćeri Ratka Mladića. Gostovala je na Festivalu svjetske književnosti,  gdje je s njom razgovarao Boris Rašeta...

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
9 komentara

Na Balkanu postoji ratna tradicija, ali Europa ima istu tradiciju - rekla je španjolska spisateljica Clara Uson.

Uson je autorica romana "Kći istoka", koji govori o životu kćeri Ratka Mladića. Gostovala je na Festivalu svjetske književnosti,  gdje je s njom razgovarao Boris Rašeta, novinar i kolumnist 24sata i Expressa.

- Europa danas ima zamišljenog i navodnog neprijatelja, a to je islam. Ratko Mladić stvorio je toga neprijatelja, on je počeo govoriti o muslimanima kao problemu - rekla je Uson.

- Da bismo upoznali neke ljude, namjerno ne kažem nacije, moramo čitati književnost njihovih prostora - objašnjava Uson te dodaje kako je Ratko Mladić u priči o Kosovskom polju prepoznao kao spasitelj srpske nacije.

- Mladić je govorio muslimanima: "Ja sam taj koji odlučuje u vašim životima. UN vam neće pomoći. Ja sam vaš Bog" - kaže španjolska autorica i dodaje kako je to strašno. Misli kako se Mladić nikada nije pokajao za zločine koje je počinio.

- Bio je uvjeren da je napravio ono što je morao. Gledao je na sebe kao žrtvu i kao heroja - smatra Uson koja je proučavala Mladićev život.

- Fašizam kakav poznajemo je uvijek povezan s nacionaliznom - objašnjava autorica. Dodaje kako ratovi nastaju zbog nacionalizma, a ne rješe nikakve probleme.

- Nikad nitko pošteno ne dobije rat. Moj dojam je da rat nikada ništa ne rješi - kaže Uson.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na Rašetin komentar kako Hrvatska živi 80 godina u prošlosti, a ne može rješiti aktualne probleme, Uson poručuje kako je u Španjolskoj potpuno ista situacija. 

- Brine me što se nalazimo u gospodarskog krizi za koju nitko nema rješenje - poručila je autorica. Objasnila je kako nacionalizam nastaje u vrijeme krize.

- Nacionalizam je ideja da su drugi krivi nesreće koje nam se događaju - pojašnjava Uson. U Španjolskoj, kaže, nacionalizam također jača zbog velike nezaposlenosti i činjenice da se mladi iseljavaju.

- Milošević i Tuđman su u krizi nastaloj nakon Tita pronašli vanjske neprijatelje kako vi njihov nacionalizam mogao rasti. Svi ratovi su proizašli iz nacionalizma - smatra Uson, za koju nacionalizam nema smisla.

- Osobe smatraju da su posebne samo zato što su se negdje rodile. To nije istina: mi smo svi isti ljudi ma gdje se rodili - poručila je književnica.

Ne zna predvidjeti hoće li nacionalizam izazvati novi rat te se zato bavi pisanjem.

- Pišem jer nisam sposobna govoriti što će se dogoditi - zaključila je Uson.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message