Obavijesti

News

Komentari 9

Clara Uson: Ratko Mladić je od muslimana stvorio neprijatelje

Clara Uson: Ratko Mladić je od muslimana stvorio neprijatelje
3

Uson je autorica romana "Kći istoka", koji govori o životu kćeri Ratka Mladića. Gostovala je na Festivalu svjetske književnosti,  gdje je s njom razgovarao Boris Rašeta...

VIDEO

Na Balkanu postoji ratna tradicija, ali Europa ima istu tradiciju - rekla je španjolska spisateljica Clara Uson.

Uson je autorica romana "Kći istoka", koji govori o životu kćeri Ratka Mladića. Gostovala je na Festivalu svjetske književnosti,  gdje je s njom razgovarao Boris Rašeta, novinar i kolumnist 24sata i Expressa.

- Europa danas ima zamišljenog i navodnog neprijatelja, a to je islam. Ratko Mladić stvorio je toga neprijatelja, on je počeo govoriti o muslimanima kao problemu - rekla je Uson.

- Da bismo upoznali neke ljude, namjerno ne kažem nacije, moramo čitati književnost njihovih prostora - objašnjava Uson te dodaje kako je Ratko Mladić u priči o Kosovskom polju prepoznao kao spasitelj srpske nacije.

- Mladić je govorio muslimanima: "Ja sam taj koji odlučuje u vašim životima. UN vam neće pomoći. Ja sam vaš Bog" - kaže španjolska autorica i dodaje kako je to strašno. Misli kako se Mladić nikada nije pokajao za zločine koje je počinio.

- Bio je uvjeren da je napravio ono što je morao. Gledao je na sebe kao žrtvu i kao heroja - smatra Uson koja je proučavala Mladićev život.

- Fašizam kakav poznajemo je uvijek povezan s nacionaliznom - objašnjava autorica. Dodaje kako ratovi nastaju zbog nacionalizma, a ne rješe nikakve probleme.

- Nikad nitko pošteno ne dobije rat. Moj dojam je da rat nikada ništa ne rješi - kaže Uson.

Na Rašetin komentar kako Hrvatska živi 80 godina u prošlosti, a ne može rješiti aktualne probleme, Uson poručuje kako je u Španjolskoj potpuno ista situacija. 

- Brine me što se nalazimo u gospodarskog krizi za koju nitko nema rješenje - poručila je autorica. Objasnila je kako nacionalizam nastaje u vrijeme krize.

- Nacionalizam je ideja da su drugi krivi nesreće koje nam se događaju - pojašnjava Uson. U Španjolskoj, kaže, nacionalizam također jača zbog velike nezaposlenosti i činjenice da se mladi iseljavaju.

- Milošević i Tuđman su u krizi nastaloj nakon Tita pronašli vanjske neprijatelje kako vi njihov nacionalizam mogao rasti. Svi ratovi su proizašli iz nacionalizma - smatra Uson, za koju nacionalizam nema smisla.

- Osobe smatraju da su posebne samo zato što su se negdje rodile. To nije istina: mi smo svi isti ljudi ma gdje se rodili - poručila je književnica.

Ne zna predvidjeti hoće li nacionalizam izazvati novi rat te se zato bavi pisanjem.

- Pišem jer nisam sposobna govoriti što će se dogoditi - zaključila je Uson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca