Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Color doppler- kada i zašto je potreban?

Poliklinika Affidea Čavka kao dio vodećih investitora i pružatelja usluga u sustavu zdravstvene skrbi u okviru javno-privatnog partnerstva u Europi želi obratiti pozornost koliko je bitna color Doppler ultrazvučna dijagnostika

Foto: Photographer: Robin Pretkovic

Koristeći Dopplersku ultrazvučnu tehnologiju mjerimo i analiziramo protok krvi u žilama. Suženje žile (stenoza) ili proširenje (dilatacija, odnosno aneurizme) se mogu analizirati. CDI analiza žila uključuje:

  1. Color Doppler krvnih žila vrata – karotidnih arterija i VB sliva
  2. Color Doppler arterija (ruku ili nogu)
  3. Color Doppler unutarnjih organa i abdominalne aorte 

Dr. med. Zlatko Hrabar subspecijalist klin. Radiologije subspec. Ultrazvuka i Dopplera, iz poliklinike Čavka, navodi kako je problem vena češće problem kod žena, jer je to nasljedni oblik koji se javlja kod mladih žena i djevojaka. Svaka žena trebala bi na vrijeme napraviti prvi pregled kojim se postiže pravovremeno otkrivanje proširenih vena i komplikacija.

Predisponirajući faktori su: nasljeđe, pušenje, dijabetes, povišeni kolesterol 

CDI vena omogućuje otkrivanje dijagnoza kao što su:

  • Proširene vene kao estetski problemi, ali i subjektivne: bolovi, osjećaj težine i otok u nogama
  • Tromboza i upala vena kao ozbiljne komplikacije

Foto: Poliklinika Čavka

Dok se CDI arterija se preporučuje osobama koje imaju problema sa cirkulacijom ili suženja arterija i radi stupnjevanja aterosklerotskih promjena te analizu eventualnih krvnih ugrušaka u arterijama.

CDI KAROTIDA I VB SLIVA je metoda kojom se može analizirati opskrba krvlju velikog i malog mozga, te služi za pravovremenu procjenu rizika od moždanog udara

CDI karotida i VB sliva neizbježan je onima koji osjećaju simptome poput vrtoglavice, zujanja u ušima ili šuma u glavi. Najrizičnija skupina je svakako mlađa ali i starija populacija, pogotovo pušači, dijabetičari i visoko tlakaši.

CDI unutarnjih organa i abdominalne aorte je metoda koja preciznije analizira unutarnje organe i otkriva proširenje aorte (aneurizme). Ona detektira određene vrste hipertenzije kod mladih osoba.

Ukoliko još niste napravili pregled ili imate dodatnih pitanja možete se obratiti stručnom timu poliklinike Čavka u Zagrebu.

Adresa: Jordanovac 99
Tel: 01/230 06 13 ili 01/231 67 04
Web: www.affidea.hr/

Mail: poliklinika-cavka@affidea.com

Tema: Promo sadržaj

Message