Obavijesti

News

Komentari 35

Čorić: 'Banke građanima moraju dati vremena. Minus im ne mogu ukinuti u kratkom roku'

Čorić: 'Banke građanima moraju dati vremena. Minus im ne mogu ukinuti u kratkom roku'

Banke u Hrvatskoj građanima su počele slati obavijesti da im se ili ukida ili značajno smanjuje minus na računu, odnosno prešutno prekoračenje

VIDEO

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u Matuljima je komentirao rast BDP-a i osobne potrošnje koja bi mogla biti ugrožena i smanjivanje i ukidanje prešutnih minusa na računima.

- Poslovanje banaka je u domeni HNB-a, s druge strane Ministarstva financija. Treba inzistirati, ako se ide u smanjenje minusa po tekućem računu, da se građanima odnosno klijentima ostavi dovoljno vrijeme za tu akciju. Potpuno je neprihvatljivo da se ukinu ili smanje u kratkom roku. Banke tu moraju biti fleksibilne, moraju ostaviti razuman rok građanima - rekao je ministar, javlja N1.

Čorić je u Matuljima Hug&Punch (H&P) SCA Premier Campus - centar izvrsnosti za edukaciju i certificiranje specijalista za kavu po međunarodnim standardima. Hug&Punch prostire se na 600 četvornih metara, osim kao edukativni centar djeljuje i kao dobavljač sirove kave s geografskim porijeklom te kao mikro pržionica, a pod tom etiketom je pokrenuta i proizvodnja "specialty" kave.

Posjet Hug&Punchu me natjerao da razmislim znam li išta o kavi. Ovakve priče Hrvatskoj trebaju. Kad popijete tu kavu i razgovarate s ljudima koji su 110 posto u tome, jedino vas mogu učiniti zadovoljnim, odnosno dignuti razinu optimizma, rekao je ministar, pun riječi hvale za centar izvrsnosti.

Na adrese građana počele su stizati obavijesti banaka da će im smanjiti 'prešutne minuse'
Na adrese građana počele su stizati obavijesti banaka da će im smanjiti 'prešutne minuse'

Bio je i u Puli, razgovarao s predsjednikom uprave Uljanika. “Uljanik se polako diže, ugovoren je relativno malen broj, ali prvi iskorak u smjeru brodogradnje. Razgovarali smo o perspektivi, o nekim novim potencijalnim narudžbama pa vjerujem da će idući mjesec vidjeti neki novi iskoraci i u tom pogledu”, rekao je Ćorić.

Moramo paziti svi zajedno da se ne dovedemo u situaciju da ta djelatnost, odnosno aktivnost u jednom trenutku izađe iz tržišnih okvira i da se krene u dubioze kakve smo imali prilike vidjeti u recentnoj prošlosti, rekao je Ćorić.

Na pitanje novinara komentirao je i situaciju o Kaštijunu gdje se priprema prosvjed jer tamo smrdi i tvrde da je to više deponij nego centar za gospodarenje otpadom.

“Naša oba centra za gospodarenje otpadom periodično, posebice u vrhu sezone, izazivaju nezadovoljstvo stanovnika susjednih mjesta. Ono što treba imati na umu da ti centri imaju optimalne kapacitete i oni u vrhu sezone bivaju premašeni i onda imamo neoptimalnosti u tehnološkom procesu koji dovode do smrada. Ono što je dobro je da su mjerenja čestica koja se rade u okviru standarda. Ono što nije dobro to je neugodan miris. Tome se može doskočiti aktivnosti svih nas da što više odvajamo na kućnom pragu i to će omogućiti da centri funkcioniranju na normalan način i da ne dođemo u ove situacija za koju pretpostavljam da je došlo i na samom Kaštijunu. Prema podacima it 2020. odvajali smo 41%, dok je ranijih godina bilo 27%. Zadovoljan sam skokom, no moramo napraviti veliki iskorak i vjerujem da mi to možemo odraditi. Kroz kontinuirano informiranje i edukaciju mislim da se može učiniti puno, a gradit će se i spremnici, reciklažna dvorišta, sortirnice, kompostane kroz EU financijsku omotnicu”, rekao je Ćorić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"