News

Komentari 7

Ćorić: Nemoguće je u potpunosti amortizirati ogroman rast plina

Ćorić: Nemoguće je u potpunosti amortizirati ogroman rast plina

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u srijedu je gostovao u emisiji RTL danas gdje se osvrnuo na paket mjera Vlade vrijedan 4.8 milijardi kuna. Progovorio je i o opozivu zbog afere Krš-Pađene

Novi paket mjera za pomoć građanima oko inflacije Vlada je objavila u srijedu. Novim mjerama vrijednim gotovo 5 milijardi kuna smanjuje se PDV na hranu, a umirovljenici će dobiti jednokratnu novčanu pomoć.

- Građani će osjetiti efekte od 1. travnja kada će stupiti na snagu i subvencije i porezne izmjene - komentirao je nove mjere ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u studiju RTL-a Danas.

Poduzetnici se bune jer oni već neko vrijeme plaćaju veće račune te tvrde da se s mjerama kasni. Ministar je rekao kako je većina država Europske unije prvotno mjere usmjerila na pomoć građanima, a novi paket mjera obuhvaća i jednim dijelom poduzetnike tako da će im se sufinancirati cijena plina na godinu dana. To se odnosi na male tj. mikro poduzetnike. 

- Nemoguće je u potpunosti amortizirati ogroman rast plina na tržištu - rekao je ministar Ćorić.

Ministar Ćorić tvrdi da smanjenje PDV-a na električnu energiju nije bio opcija pošto je Vlada iskoristila druge mjere kako bi porast cijene struje bio znatno manji od europskog prosjeka.

- Od 1. travnja prema našim procjenama doći će do najmanjeg porasta kako cijene električne energije tako i plina za kućanstva - nastavio je ministar.

Na pitanje kako će se utjecati na trgovce, ministar je odgovorio da se s novim mjerama išlo na smanjenje učinka na porast cijena jer ipak smanjenje PDV-a nije potpuna garancija smanjenja cijena na tržištu.

- Crne liste kao koncept je ideja o tome da se naše gospodarstvo i trgovci trebaju ponašati transparentno. Njihovo objavljivanje će biti u suradnji s Udrugom za zaštitu potrošača u narednom razdoblju, posebice kada se približavamo ulasku u eurozonu. Ideja je da se nikakvo neopravdano povećanje cijena ne događa - odgovara ministar Ćorić na pitanje o izradi crnih lista nakon što je premijer danas naglasio da se svašta može objaviti na stranicama ministarstva.

Cijene rastu već mjesecima, a neke države su čak zamrznule cijene. Kasni li Hrvatska Vlada s paketom mjera?

- Ovaj trenutak je izabran jer ovaj paket je dovoljno robustan da zatvori, odnosno da pokrije sve skupine u Republici Hrvatskoj. Cijene su dio paketa. Cijeli paket, po našem mišljenju, donosi vrlo izdašno porezno rasterećenje - tvrdi ministar Ćorić.

Ministar gospodarstva se osvrnuo i na opoziv zbog afere Krš-Pađene.

-  Moj rad se prosuđuje kontinuirano. Hrvatska je prošle godine doživjela ekonomski rast od više od 10 posto - naglasio je ministar Ćorić.

 - Uvijek se vodim istim principom, ja ni jednom svom suradniku nisam rekao učini nešto nedopušteno - odgovorio je ministar Ćorić na pitanje je li naložio Domagoju Validžiću da izda pozitivno mišljenje o projektu Krš - Pađene. 

Najčitaniji članci