Obavijesti

News

Komentari 55

Kako će sutra izgledati mise: Bit će kraće, nema zborova...

Kako će sutra izgledati mise: Bit će kraće, nema zborova...
1

Razgovarali smo sa karlovačkim svećenicima na koji način se sve pripremaju za sutrašnje misno slavlje. Mjesta na klupama crkve obilježena su naljepnicama na preporučenu udaljenost od dva metra

VIDEO

Posljednje pripreme za služenje nedjeljne svete mise nakon jednoipolmjesečne stanke zbog koronavirusa obavljaju se tijekom subote u karlovačkim crkvama kako bi se mogle održati prema uputama nadbiskupije, a tiču se sprječavanja zaraze korona virusom tijekom vjerskih okupljanja.

POGLEDAJTE VIDEO Uskršnja misa don Josipa Delaša u Splitu

Pokretanje videa...

napad na novinarku 00:30

Razgovarali smo sa rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa monsinjorom Antunom Senteom i Karlovačkim dekanom i župnikom crkve Presvetog Srca Isusovog Draženom Karačićem na koji način se sve pripremaju za sutrašnje misno slavlje te na što se sve moraju pripremiti i vjernici.

I dalje neće biti blagoslovljene vode na ulazu

Na ulazu u crkvu nalaziti će se dezinficijens kojim će vjernici prilikom ulaska dezinficirati ruke. Mjesta na klupama crkve obilježena su naljepnicama na preporučenu udaljenost od dva metra, što ne vrijedi iznimno kada su u pitanju članovi zajedničkog kućanstva.

Redari će pomagati upućivati vjernike na predviđena sjedeća i stajaća mjesta, a paziti će i da se vjernici pridržavaju razmaka i reagirati ukoliko ga krše. I dalje neće biti blagoslovljene vode na ulazu, i dalje se neće pružati mir rukovanjem, a pričest će svećenici dijeliti vjernicima na mjestu na kojem se nalazi, na dlan ruke. Također, vjernici će tijekom mise morati nositi zaštitne maske, kao i svećenici.

Karlovački dekan i župnik preč. Dražen Karačić kaže da će crkvu prije mise dezinficirati, mjesta na klupama obilježavaju se naljepnicama i nabavljena su sredstva za dezinfekciju ruku vjernika na ulazu u crkvu.

Karlovac: Župan Damir Jelić ugostio dekane katoličkih dekanata

– Na klupama naljepnicama obilježavamo potrebni razmak među vjernicima i u crkvu će ih stati 80. Još razmatram da vani postavimo zvučnike kako bi vjernici misu mogli pratiti i vani na potrebnoj udaljenosti, no sve ovisi o vremenu. Još se nikada nisam susreo sa ovakvom situacijom i ne znam što da očekujem koliko će doći ljudi, do sada mi se javilo nekoliko žena starije životne dobi da neće doći što podržavam jer su ranjiva skupina.

Slijedimo sve upute, a o potrebnom razmaku brinut će i šestero zaštitara. Na misi se moraju nositi zaštitne maske, kao i ja, s time da dodatno moram oprati ruke prije pričesti i poslije pričesti. Važno mi je da sam učinio sve po svojoj savjesti i da sam siguran da sam osigurao sve uvjete u kojima se nalazimo. Prvi puta u životu smo se sreli s ovakvom situacijom i moramo se s time nositi. Dao Bog da sve prođe u redu i bez greške. Trebamo se samo svi držati reda, lagano i strpljivo ići korak po korak naprijed. - kazao je dekan Karačić.

Misa će trajati najviše 40 minuta

Monsinjor Antun Sente rekao je da nemaju nikakvih posebnih priprema već samo slijede upute nadbiskupije i njih će se pridržavati, a o svim uputama dodatno će obavijestiti i vjernike na misi u nedjelju.

Karlovac: Na jednoj od pisanica ispred svetišta sv. Josipa prikazan Isus kako liječi oboljele od koronavirusa

– Danas smo imali posljednje priprema u crkvi, mjesta na klupi su na preporučenoj udaljenosti obilježena naljepnicama, na ulazu se nalazi dezinficijens. O držanju potrebnog razmaka među vjernicima dodatno će brinuti redari. Prema uputama misa će biti kraća nego li uobičajeno, trajati će najviše 40 minuta. Uz to na misi neće pjevati crkveni zbor već manji broj pjevača, njih dvoje do troje i oni će također biti smješteni na preporučenoj distanci. - kazao je monsinjor Sente poručujući vjernicima da se ne boje i slobodno dođu na misu uz poštivanje svih preporučenih mjera i uputa.

Sve mjere stožera: Kako ćemo u crkvu, na frizuru, kod masera
Sve mjere stožera: Kako ćemo u crkvu, na frizuru, kod masera

Misa će se prenositi i preko razglasa tako da vjernici mogu prisustvovati misi i izvan crkve na potrebnom razmaku. Jedna od mjera je i da vjernici nose zaštitne maske, a tko dođe bez nje dobiti će je u crkvi. Monsinjor kaže da su pripremili 300 komada zaštitnih maski, a o tome, i svim ostalim važnim uputama kojih se vjernici treba pridržavati tijekom služenja mise dodatno će im pojasniti na nedjeljnoj misi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava