Obavijesti

News

Komentari 13

Crkva će suzbijati pedofiliju, 'jedan od najgnusnijih zločina'

Crkva će suzbijati pedofiliju, 'jedan od najgnusnijih zločina'
1

Takva zlouporaba "neumoljivo uništava ono najbolje što ljudski život namjenjuje nedužnoj dobi, uzrokujući nepopravljivu štetu u preostalom dijelu života", istaknuo je Papa

VIDEO

Crkva se obvezuje da će se boriti protiv spolne zlouporabe malodobnika, što je "jedan od najgnusnijih i najgorih zločina", rekao je u ponedjeljak papa Franjo u novogodišnjem obraćanju diplomatima akreditiranim pri Svetoj Stolici.

Ta izjava dolazi nakon 2018. koju je obilježilo otkrivanje niza skandala spolne zlouporabe svećenika, napose u Sjedinjenim Državama i u Čileu i kada u ponedjeljak francuski kardinal Philippe Barbarin izlazi pred sud pod optužbom da je skrivao pedofilsku prošlost jednog svećenika.

Crkva se obvezuje da će suzbijati spolnu zlouporabu malodobnika, koja je "jedan od najgnusnijih i najgorih mogućih zločina", rekao je Sveti Otac.

Takva zlouporaba "neumoljivo uništava ono najbolje što ljudski život namjenjuje nedužnoj dobi, uzrokujući nepopravljivu štetu u preostalom dijelu života", istaknuo je Papa rođen u Argentini. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Sveta Stolica i čitava Crkva obvezuju se da će suzbijati i sprječavati takve zlouporabe i njihovo prikrivanje te utvrditi činjenice koje se tiču svećenika i dati pravnu zadovoljštinu malodobnicima žrtvama spolnog nasilja koje je još gore zbog zlouporabe vlasti i savjesti", dodao je papa Franjo.

U novogodišnjoj čestitki u Rimskoj kuriji (vlada Svete Stolice) 21. prosinca Papa je već bio obećao da takvi "gnusni čini" unutar Crkve "više nikad" neće proći nekažnjeno.

Usto je pozvao sve koji su počinili grijeh spolnog zlostavljanja u Crkvi i u drugim dijelovima društva da se sami predaju pravosuđu u svojoj zemlji.

Papa je za kraj veljače 2019. u Vatikanu sazvao sastanak predsjednika biskupskih konferencija cijeloga svijeta koji će biti posvećen "zaštiti djece".

Kako bi se pripremili za taj sastanak, sudionici će se morati susresti sa žrtvama spolnog zlostavljanja svećenika u pojedinim zemljama.

Susret bi trebao biti "još jedan korak koji Crkva čini na putu rasvjetljavanja činjenica i liječenja rana koje su zadala takva zlodjela", istaknuo je Papa u ponedjeljak pred diplomatskim zborom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.