Obavijesti

News

Komentari 38

'Crkva nasrće na obrazovni sustav, a naš premijer šuti...'

'Crkva nasrće na obrazovni sustav, a naš premijer šuti...'
3

Goran Beus Richembergh ocijenio je da je pri posjetu Hrvatskoj državni tajnik Svete Stolice Paul Gallagher jasno rekao da je Hrvatska integrirala građansko i kanonsko pravo...

VIDEO

Svjedoci smo žestokih i čestih nasrtaja Crkve na hrvatski obrazovni sustav o čemu premijer nije rekao ni riječi, poručila je čelnica GLAS-a Mrak Taritaš. Zatražila je da se raspravi njihov prijedlog pokretanja revizije Vatikanskih ugovora koji su u saborsku proceduru uputili prije šest mjeseci.  

- Stvari su otišle tako daleko da se država mora boriti s Crkvom oko toga tko ima pravo uvoditi reda u škole - ustvrdila je Mrak Taritaš komentirajući posljednji dopis biskupa ravnateljima škola po kojemu bi vjeronauk trebao biti obavezni predmet. To je smatra posljednica nepravednih i nepovoljnih vatikanskih ugovora koje smo potpisali i iz tog razloga danas je još uvjerenija da u opravdanost njihovog zahtjeva za revizijom. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ova situacija pokazuje i potpunu impotentnost hrvatske države prema odnosima sa Svetom Stolicom. Crkva ne postavlja ravnatelje škola i nema pravo od njih tražiti uvođenje vjeronauka kao obaveznog predmeta. Samo je pitanje vremena kada će netko reći da se može smanjiti satnica hrvatskog jezika ili matematike za račun vjeronauka, što premijer ignorira, kao i predsjednik Sabora koji je naš zahtjev stavio pred kraj dnevnog reda - ustvrdila je Mrak Taritaš. 

Navela je kako katoličke zemlje poput Irske i Španjolske idu za revizijom odnosa s Katoličkom crkvom i podsjetila da je irski premijer kazao kako je vrijeme da se Crkva makne iz centra društva dok je njegov španjolski kolega najavio izbacivanje vjeronauka iz javnih škola, dokidanje državnih donacija katoličkim školama te ukidanje bilo kakvog financiranja katoličkih ustanova proračunskim novcem.

- Dok se ti procesi odvijaju u Europskoj uniji i idu naprijed, Hrvatska ide u potpuno suprotnom smjeru - rekla je. 

Goran Beus Richembergh podsjetio je kako je u Hrvatskoj nedavno bio državni tajnik Svete Stolice za odnose s drugim državama Paul Gallagher i poručio da "Hrvatska integrirala građansko i kanonsko pravo". Tu izjavu smatra skandaloznom, ali i ona je navodi prošla bez reakcije vlasti. 

- To je put prema vjerskoj državi, ali i znak da vladajuća većina ima vrlo jasnu agendu promicanja klerikalizma nego i promjene sekularne prirode države - poručio je Beus Richembergh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca