Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1142 komentara

Crkva pokrovitelj okupljanja ginekologa, udruge zgrožene

Visoki pokrovitelji skupa na koji su pozvani liječnice i liječnici specijalisti, odvjetnici i drugi su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i kardinal Josip Bozanić...

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1142 komentara

Hoće li se barem dignuti glas protesta protiv ovakvog srednjovjekovnog bezumlja, samo je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Mnogi su bili ogorčeni 1. Hrvatskim kongresom forenzične ginekologije i perinatologije u Topuskom, i to samo zbog jednog razloga. Visoki pokrovitelji skupa na koji su pozvani liječnice i liječnici specijalisti, odvjetnici i drugi su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i kardinal Josip Bozanić. Organizator je, među ostalima, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu.

Zloupotreba ovlasti

Brojne su joj udruge poručile da je podržavajući jedan religijski određen skup koji nasrće na prava žena zloupotrijebila svoje ovlasti umjesto da štiti ustavne vrijednosti. Među njima su Neformalna inicijativa civilnog društva, Centar za građansku hrabrost, Protagora - udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i udruga Rode. Smatraju da bilo kakvo povezivanje vrha Katoličke crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu, s obzirom na to da Katolička crkva sustavno želi smanjiti opseg reproduktivnih prava žena. Udruga Rode čak je pozvala na bojkot Kongresa. Podržao ih je ugledni zagrebački ginekolog Dubravko Lepušić.

- Podržavam Udrugu Rode i ograđujem se od kolega koji su organizirali ili sudjeluju na nečemu što nema veze s medicinom - napisao je na svojem profilu na Facebooku Lepušić. Dodao je kako u sekularnoj državi Crkvi nije mjesto na znanstvenim i stručnim skupovima, bez obzira na to što se radi tek o pokroviteljstvu.

- Time se daje značaj jednoj neznanstvenoj disciplini, a to je religija. Ja prema tim ljudima imam ljudsko poštovanje, ali smatram da nemaju što raditi kao pokrovitelji ovakvih skupova - zaključio je Lepušić.

Stotine građana složilo se s njim na društvenoj mreži.

- Hrvatsku je napustila pamet. Primitivizam i bezobraština caruju - napisala je korisnica.

Bili su i protiv pilule

- Religija je privatni odnos svakog čovjeka sa svevišnjim i tako treba i ostati: u privatnosti kuće, crkve, džamije itd. - još je jedan od komentara na Facebooku. Bilo je i onih koji su podržali predsjednicu, ali je takvih bilo puno manje.

- Konačno država ima predsjednika koji zastupa većinu građana Hrvatske koji su katolici - napisao je jedan korisnik mreže.

Centar za građansku hrabrost podsjetio je kako je organizator Hrvatsko katoličko liječničko društvo početkom 2012. žestoko napalo tadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića zbog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. U nekoliko navrata tvrdili su i to da je “pilula za dan poslije” abortivno sredstvo, zbog čega je niz medicinskih stručnjaka koji su s njima stalno u ratu reagirao ustvrdivši da je riječ o znanstveno sasvim neutemeljenoj tvrdnji.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message