Obavijesti

News

Komentari 78

Crna Gora službeno u NATO-u: 'Podnijeli smo ogromne žrtve'

Crna Gora službeno u NATO-u: 'Podnijeli smo ogromne žrtve'
1

Mi danas slavimo činjenicu da se nikad više o nama, našoj državi neće odlučivati iza naših leđa, kao što se to događalo puno puta u prošlosti, rekao je crnogorski premijer Duško Marković

VIDEO

Predajom akreditiva Sjedinjenim Američkim Državama,, Crna Gora je u ponedjeljak službeno postala 29. članica NATO-a.

Dokument je u State Department u Washingtonu u ime Crne Gore predao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Svečanosti, koju je izravno predosila TV Crne Gore, prisustvovali su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, zamjenik američkog državnog tajnika Tomas Shannon i crnogorski premijer Duško Marković.

"To je povijesni događaj za jednu zemlju i narod koji su podnijeli ogromne žrtve u 19. i 20. stoljeći braneći svoje pravo na slobodan život, pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti, pravo da nas svijet prepoznaje pod našim imenom i našim znamenjem", rekao je Marković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Mi danas slavimo činjenicu da se nikad više o nama, našoj državi neće odlučivati iza naših leđa, kao što se to događalo puno puta u prošlosti", dodao je.

Stoltenberg je poručio da je NATO savez demokratskih država koje ponekad imaju različite političke perspective, ali su ujedinjene oko zajedničke svrhe, "da štitimo jedni druge i, ako je potrebno, da se borimo da bi štitili jedni druge".

Pristupanje Crne Gore dobro je za državu, stabilnost Zapadnog Balkana i međunarodni mir i sigurnost, ocijenio je glavni tajnik.

Tomas Shannon je rekao da je pristupanje Crne Gore važna poruka da vrata NATO-a ostaju otvorena za zemlje sposobne provesti nužne reforme.

Proces ratificiranje Protokola o pristupanju počeo je u državama članicama u lipnju 2016. godine, a samo dva dana nakon toga, prva zemlja koja je to uradila bila je Island, koji je, točno prije deset godina, bio i prva država koja je priznala neovisnost Crne Gore.

Crnogorski parlament je jednoglasno usvojo Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora 28. travnja 2017. 

Službeni odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. studenog 2006., pozivom Crnoj Gori da pristupi Partnerstvu za mir, a ministri vanjskih poslova država članica su na sastanku u Buxellesu 2. prosinca 2015. donijeli odluku o upućivanju poziva Crnoj Gori za punopravno članstvo u Savezu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu