Obavijesti

News

Komentari 0

Crna Gora u nedjelju izlazi na prijevremene izbore, biraju novu vladu i očekuju reforme

Crna Gora u nedjelju izlazi na prijevremene izbore, biraju novu vladu i očekuju reforme

Crna Gora u nedjelju izlazi na prijevremene izbore i bira novu vladu od koje se očekuje da provede gospodarske reforme, unaprijedi infrastrukturu i članicu NATO-a približi članstvu u EU

To će biti prvo glasanje nakon poraza bivšeg čelnika Demokratske partije socijalista (DPS) Mile Đukanovića na predsjedničkim izborima u travnju, nakon 30 godina na vlasti. 

Crna Gora je već godinama podijeljena između onih koji se identificiraju kao Crnogorci i onih koji se smatraju Srbima i crnogorsko odvajanje od Srbije im nikad nije bilo po volji. Prema anketi Centra za demokraciju i ljudska prava (CEDEM) iz svibnja, proeuropski Pokret Europa sad (PES), koji se također zalaže za bliže veze sa Srbijom, u vodstvu je s 29,1 posto podrške uoči parlamentarnih izbora.

Jakov Milatović iz PES-a pobijedio je na predsjedničkim izborima u travnju. Čelnik PES-a i bivši ministar financija Milojko Spajić rekao je u kampanji da se želi usredotočiti na jačanje gospodarstva opterećenog lošim upravljanjem i korpucijom, koje se snažno oslanja na prihode od turizma na jadranskoj obali.

- Mi jedini govorimo o infrastrukturi, o poreznim reformama. Nitko drugi o tome ne govori - rekao je.

Prema anketi CEDEM-a, proeuropski DPS s privremenim čelnikom Danijelom Živkovićem na drugom je mjestu s 24,1 posto potpore, dok srpski nacionalistički, proruski Demokratski front (DF) zaostaje s 13,2 posto potpore. Živković je rekao da bi pobjeda DPS-a okončala razdoblje političke paralize pošto je dvjema vladama koje su došle na vlast nakon prosvjeda 2020. uz podršku utjecajne Srpske pravoslavne crkve, izglasano nepovjerenje. 

- Pobjeda je izuzetno važna za formiranje stabilne, europske i reformske vlade koja će Crnu Goru maknuti s mrtve točke i vratiti je na pravi put - rekao je Živković. 

Novi predsjednik Crne Gore Milatović preuzima dužnost
Novi predsjednik Crne Gore Milatović preuzima dužnost

Mnogi Crnogorci rekli su da žele vladu koja će donijeti stabilnost i osnaživati Crnu Goru u smjeru članstva prema Europskoj uniji, što će zahtijevati iskorjenjivanje korupcije, nepotizma i organiziranog kriminala.

- Treba nam reda pošto sad živimo u nekoj vrsti anarhije - rekao je 37-godišnji Branko Pavlović u glavnom gradu Podgorici.

FOTO Što je to ispričao Zoran Milanović u Podgorici? Smiju se Vučić, Đukanović, Milatović
FOTO Što je to ispričao Zoran Milanović u Podgorici? Smiju se Vučić, Đukanović, Milatović

- Očekujem da ćemo se ujediniti kao nacija...da će naš život krenuti prema boljem europskom svijetu - rekla je 24-godišnja Anja Petrović.

Crna Gora ušla je u NATO 2017., godinu dana nakon neuspjelog pokušaja državnog udara. Crnogorska vlada okrivila je za taj pokušaj ruske agente i srpske nacionaliste. Moskva je odbacila te tvrdnje kao apsurdne, a srbijanska vlada zanijekala je umiješanost.

Diljem Crne Gore stigle prijeteće poruke o bombi, evakuirane škole, vrtići i institucije
Diljem Crne Gore stigle prijeteće poruke o bombi, evakuirane škole, vrtići i institucije

Crna Gora se, suprotno od Srbije, pridružila sankcijama EU-a protiv Moskve nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, a Kremlj je stavio Crnu Goru na popis neprijateljskih država.