Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
42 komentara

Crnogorska pravoslavna crkva će uskoro biti vjerski priznata?

U Crnoj Gori od 1993. postoji Crnogorska pravoslavna crkva, ali kao nevladina organizacija. Ne priznaje je ni jedna kanonska crkva, ali ima podršku Kijevske patrijaršije, a sad će tražiti službeno priznanje

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
42 komentara

U zadnjih sto godina Pravoslavna crkva u Crnoj Gori  se formalno nalazi pod Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Najava vlasti Crne Gore da će definirati vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori te uputiti zahtjev za priznanjem Crnogorske autokefalne crkve, temelji se iz činjenica da je do 1920. godine pravoslavna crkva u Crnoj Gori bila neovisna.

U Crnoj Gori od 1993. postoji Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), ali kao nevladina organizacija. Ne priznaje je ni jedna kanonska crkva, ali ima podršku Kijevske patrijaršije. CPC za sad služi u u nekoliko kapela na Cetinju i jednoj crkvi u Kotoru.

Crnogorska pravoslavna crkva postojala je od 1485. godine, ali ju je kralj Aleksandar ukinuo 1918. nakon osnivanja Jugoslavije te upravo zbog činjenice da je bila autokefalna CPC ima pravo na obnovu.

Sve je počelo izjavom crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića na stranačkoj konferenciji u Nikšiću da će obnoviti autokefalnost CPC te optužbe da SPC podupire ideju Velike Srbije. 

- Na tom putu ćemo raditi na snaženju crnogorskog identiteta, neke važne korake smo na tom planu već ostvarili, ostao je još jedan važan korak kojim ćemo također ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka, a to je obnova crnogorske autokefalne crkve. Dopadalo se to nekome ili ne, na tome ćemo predano raditi - kazao je Đukanović za lokalne medije.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Prvi korak prema neovisnosti crkve je Zakon o slobodi vjeroispovijesti zbog čega su javne rasprave su bile praćene i incidentima. Od početka se ovom zakonu snažno suprotstavila Srpska pravoslavna crkva, najbrojnija vjerska organizacija u Crnoj Gori koja posjeduje oko 700 pravoslavnih vjerskih objekata u toj zemlji.

Dok šef vladajuće stranke Milo Đukanović najavljuje obnovu autokefalnosti, odnosno samostalnost crnogorske pravoslavne crkve, tvrdeći da Srpska koristi zemlju i manastire koji joj ne pripadaju, iz SPC-a poručuju da neće dozvoliti nezakonito otimanje imovine.

Član pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske Vladimir Leposavić za Radio Slobodna Evropa ocjenjuje da je Đukanović ušao u zonu kršenja crnogorskog ustava. 

- Prije svega se krši Ustav i načelo odvojenosti crkve i države i to na način da se država preko svog šefa ili prvog predstavnika ne miješa malo, nego čak i direktno najavljuje uređivanje unutrašnjih crkvenih pitanja i potpuno mijenjanje po vlastitoj trenutnoj političkoj želji - kazao je Leposavić. 

CPC je pozdravila najavu predsjednika države Mila Đukanovića o tome da će država raditi na stvaranju crnogorske autokefalne crkve. Crnogorci smatraju da bez svoje pravoslavne crkve ne mogu imati neovisni identitet jer još uvijek imaju političke stranke koje se zalažu za ujedinjenje sa Srbijom i niječu neovisnost Crne Gore.

Podsjetimo, Carigradska patrijaršija je prošle godine priznala Ukrajinsku Pravoslavne crkve. 

Rusi u priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve vide crkveni raskol i pogodovanje Zapadu. Za Ukrajince odluka o autokefalnosti UPC-a predstavlja čin osamostaljivanja od Moskve.

Inače, carigradska patrijaršija najstarija je pravoslavna crkva, carigradski patrijarh prvi je po časti među pravoslavnim episkopima kao svepravoslavni biskup. Ali, Moskovska patrijaršija je najmoćnija i ima najveći broj vjernika.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message