Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Croatia Airlines u 30 godina prevezao više od 38,2 mil. ljudi

Prvi komercijalni let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. iz Zagreba u Split, dok je povezivanje sa svijetom počelo 5. travnja 1992. godine, prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb-Frankfurt

Borna Filić/Pixsell
Foto: Borna Filić/Pixsell
2 komentara

Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines ove godine obilježava 30 godina od osnutka, uz slogan koji su kreirali sami zaposlenici - "Stvaramo uspomene već 30 godina", izvijestili su iz te kompanije, uz podatak da su od osnutka do sada prevezli više od 38,2 milijuna putnika.

Croatia Airlines osnovana je 7. kolovoza 1989. u Zagrebu pod nazivom Zagreb Airlines d.d. (Zagal), kao poduzeće za zračni prijevoz koje je s radom počelo u prosincu iste godine pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka, da bi sadašnji naziv dobili 23. srpnja 1990. godine, čime su postali nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

Prvi komercijalni let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. iz Zagreba u Split, dok je povezivanje sa svijetom počelo 5. travnja 1992. godine, prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb-Frankfurt.

"Od prvog leta do kraja veljače ove godine naši su zrakoplovi ukupno obavili 589.500 letova i ukupno prevezli više od 38,2 milijuna putnika. Od toga je na letovima unutar Hrvatske bilo nešto više od 11,4 milijuna putnika, na međunarodnim letovima nešto više od 24 milijuna putnika, a na izvanrednim (čarter) letovima malo više od 2,8 milijuna putnika", ističu iz Croatia Airlinesa.

Flota Croatia Airlinesa sastoji se od 12 zrakoplova - dva Airbusa 320, četiri Airbusa 319 i šest manjih zrakoplova Dash 8-Q400, a tijekom predstojeće turističke sezone u redovitom će prometu letjeti u 38 odredišta u 24 države.

Iz kompanije napominju i kako su u ovoj obljetničkoj godini počeli i s vizualnim osvježenjem flote - na zrakoplovima je povećan logotip Croatia, kvadrat kao prepoznatljivi simbol hrvatskoga nacionalnog identiteta se još više proteže na trup zrakoplova, a tu su i druge vizualne modifikacije kako bi zrakoplovi postali još prepoznatljiviji promicatelji države.

U povodu obljetnice iz Croatia Airlinesa najavljuju i razne nagradne igre i iznenađenja za putnike. 

Croatia Airlines je članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja, poput Međunarodne udruge za zračni promet (IATA) i Star Alliancea, najvećeg zrakoplovnog saveza na svijetu. "Na europskom zrakoplovnom nebu Croatia Airlines danas je europski avioprijevoznik srednje veličine, kojeg putnici prepoznaju po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju i kvaliteti usluge", ističu iz ostalo iz te kompanije. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message