Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Crtež Nelsona Mandele prodan je za više od 100 tisuća dolara

Crtež vrata zatvorske ćelije u kojoj je Nelson Mandela proveo godine prodan je u četvrtak na dražbi u New Yorku za više od 112.000 dolara

REUTERS
Foto: REUTERS
3 komentara

Nelson Mandela, prvi južnoafrički crni predsjednik koji je na čelo države stupio nakon ukidanja apartheida, preminuo je 2013. Crtež je sam izradio voštanim pastelima 2002., prema dražbovnoj kući Bonhams.

Crtež prikazuje vrata zatvorske ćelije na otoku Robben nedaleko Cape Towna u kojoj je Mandela godinama bio zatočen kao politički zatvorenik prije nego što je postao predsjednik.

Djelo je jedno od tek nekoliko koje je zadržao bivši predsjednik, prema dražbovnoj kući.

Njegova kći Pumla Makaziwe Mandela naslijedila je crtež i ponudila ga na prodaju. Kad se njezin otac umirovio 1999. nije imao mnogo toga za raditi i taj je crtež za njega imao posebno značenje, rekla je njegova kći.

- Za njega slikanje je bio način opuštanja ali i davanja smisla prošlosti. Ovo je djelo imalo posebno značenje za njega jer je bilo i stalni podsjetnik da ne može zaboraviti ono što je nezaboravno i da ne treba uzimati slobodu zdravo za gotovo, rekla je Makaziwe Mandela.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message