Obavijesti

News

Komentari 84

Paklene vrućine: Izdali crveno upozorenje za velik dio zemlje

Paklene  vrućine: Izdali crveno upozorenje za velik dio zemlje
1

Meteoalarm izdao je crveno upozorenje za riječku, dubrovačku i osječku regiju te narančasto upozorenje gospićku, kninsku, zagrebačku, dubrovačku i splitsku regiju

VIDEO

Pogledajte kako se radnici od ranog jutra nose s ljetnim vrućinama:

Ponedjeljak  je u cijeloj zemlji bio vrući dan, a to znači da je najviša dnevna temperatura dosegnula odnosno premašila 30°C.  To se ne odnosi samo na najviše gorje. Na Zavižanu je najviša dnevna temperatura dosegnula 23.2°C, a na Puntijarci 26.0°C. Parg, u Gorskom kotaru je bio na korak do vrućih 30°C, izmjerena je maksimalna temperatura od 29.6°C.  Najčešće vrijednosti današnjih temperaturnih maksimuma su, i na kopnu i na moru bile 33 ili 34°C. Vrlo vrućih 35°C je dosegnuto u u Kninu (35.3°C) i Senju 35.0°C, a nisu daleko bili ni  Bilogora i Mali Lošinj (34.9°C) i Šibenik  (34.6°C).

Temperature mora  posvuda su iznad 25°C, uglavnom iznose i 26 ili 27°C.

Vrhunac aktualnog vala vrućina se očekuje u utorak kada će popis vrlo vrućih mjesta biti puno duži.

U utorak će biti pretežno sunčano i vruće. Ponajprije je u središnjim područjima moguć pokoji lokalni pljusak s grmljavinom, a ne može se isključiti ni jače grmljavinsko nevrijeme. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, a na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 31do 37 °C.

Meteoalarm izdao je crveno upozorenje za riječku, dubrovačku i osječku regiju te narančasto upozorenje gospićku, kninsku, zagrebačku, dubrovačku i splitsku regiju zbog ekstremno visokih temepratura.

 

Ipak, kao što je najavljeno sredina tjedna donosi značajnije osvježenje.

Tako će u srijedu u početku biti pretežno sunčano. Poslijepodne i navečer sa zapada postupno naoblačenje uz pljuskove praćene grmljavinom, pri čemu je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme. Uglavnom suho izgledno je na krajnjem istoku zemlje te u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u drugom dijelu dana okrenut će na sjeverni. Na Jadranu će puhati većinom umjereno jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od 18 do 23, a na Jadranu od 23 do 26 °C. Najviša dnevna od 29 do 35, na istoku te u Dalmaciji do 37°C.

Stiže osvježenje koje bi i zdravim ljudima moglo donijeti tegobe

No, iako se najavljuje osvježenje i pad temperature od 15 stupnjeva, i to donosi opasnost. Kako kaže dr. Andrea Barišin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pri drastičnoj oscilaciji mogu se javiti simptomi razdražljivosti, nesanice, jake nervoze, bolovi i umor. Pri jakom vjetru i olujama koje prekidaju ekstremne vrućine dolazi do naglog pada tlaka, a to dovodi do jakih migrene, izrazite potištenosti, potiču se simptomi astme i alergije, a mogu se javiti napadaji bubrežnih kamenaca.

- Treba unositi dovoljno tekućine, ali i povremeno izaći - savjetuje dr. Barišin.

Oprez pri kupanju na šljunčarama

Neki će osvježenje od vrućina možda potražiti na šljunčarama. Za njih je izdano posebno upozorenje. 

Grupacija šljunka i pijeska Gospodarsko interesnog udruženja PROMINS (GIU PROMINS) upozorava  za pojačanom opreznošću kupača i većom brigom roditelja i odraslih za djecom tijekom kupanja. Članice PROMINS-a i ovom prigodom upozoravaju sve, da se pridržavaju upozorenja o zabrani kupanja na umjetnim jezerima, koja su nastala vađenjem šljunka, tzv. šljunčarama. Također upozoravaju sve one koji potraže osvježenje na umjetnim jezerima, da se kupaju isključivo na mjestima određenim i uređenim za kupanje. Tvrtke, članice PROMINS-a,  koje se bave proizvodnjom i preradom šljunka i za takvu djelatnost imaju koncesiju, jasno su označile tablama zabranu kupanja, jer je riječ o eksploatacijskim poljima gdje se vadi šljunak i gdje pristup nezaposlenima nije dozvoljen, a samo kupanje na takvim mjestima je opasno jer su obale strme, a voda odmah duboka. No, vrlo često djeca, a nerijetko i odrasli, ne poštuju ta upozorenja. Zato članice PROMINS-a upozoravaju sve da se pridržavaju upozorenja o zabrani kupanja na takvim mjestima. 
Alarmantni podaci koji svake godine ukazuju na stalno povećanje tragično poginulih utapanjem, ukazuje na potrebu pojačane edukacije djece i odraslih o opasnostima od utapanja, te šire društvene akcije svih onih koji vode brigu o sigurnosti i zdravlju djece, od roditelja, preko škola pa do Hrvatskog crvenog križa koji provodi akciju »Sigurnost na vodi«. GIU PROMINS poziva i lokalnu samoupravu, na čijem području ima šljunčara, da zajednički, preventivnim aktivnostima i pojačanim komunalnim nadzorom na mjestima gdje se djeca kupaju, učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se povećala sigurnost kupanja, to jest smanjila opasnost od utapanja.             
I ovog vikenda mnogi će potražiti osvježenje uz vodu, pa PROMINS skreće pozornost,  posebice roditeljima, da ne puštaju malodobnu djecu same na kupanje na šljunčare. Isto tako, djeca ne bi smjela biti niti jednog trenutka u vodi bez nadzora odraslih. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je