Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

Čudna tradicija: Roditelji djecu ohrabruju da puše cigarete...

Tijekom proslave Sveta tri kralja u Portugalu djeca smiju dva dana pušiti cigarete. Nitko od mještana u tome ne vidi nikakav problem. Kažu da to ne stvara ovisnost

41 komentara

U portugalskom selu Vale de Salgueiro 6. siječnja se slavilo Bogojavljanje odnosno održan je festival Sveta tri kralja. Proslava uključuje pjevanje pjesama i jedu se torte, ali uključena je i jedna bizarna tradicija. Roditelji ohrabruju svoju djecu da puše cigarete.

Lokalni mještani brane tradiciju i kažu da je ona prisutna već stoljećima, ali nitko nije siguran što ona znači i što simbolizira. U Portugalu je dob u kojoj se odobrava kupovina duhana 18 godina. Ali ništa trenutno ne može spriječiti roditelje da svojoj djeci daju cigarete. 

- Ne vidim u tome nikakav problem. Djeci to ne šteti. Udahnu i izdahnu dim i cijelu godinu ne traže više cigarete. Pa neće postati ovisni ako puše dva dana u godini - kažu mještani.

Dječaci stari šest godina kažu kako znaju da je pušenje štetno, ali napominju da je to samo dva dana u godini i da ne može biti opasno. Eduardo Augusto (88) kaže da je i on pušio dok je bio dijete i da se nije na to "navukao". Kaže kako nije siguran koliko je tradicija stara, ali se sjeća da je i njegov djed o tome pričao. Jose Ribeirinha, pisac i istraživač koji je objavio knjigu o lokalnoj tradiciji kaže da nije poznato odakle ovaj običaj potječe, ali da bi mogao imati veze s "buđenjem" prirode, piše Odditycentral. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message