News

Komentari 0

Čudni rituali, bebe pokapali sa lubanjama druge, starije djece

Čudni rituali, bebe pokapali sa lubanjama druge, starije djece

FOTO: ILUSTRACIJA Ukupno je 11 tijela pronađeno u antičkoj grobnici. Većina ostataka bila je "normalna", ali dvoje novorođenčadi pokopano tamo ostavljeno je da leže u "kranijalnim trezorima" druge djece

Arheolozi u Ekvadoru pronašli ostatke beba koji su zakopani već više od 2,000 godina. Inače bi to bilo zanimljivo istraživanje ali ovoga puta arheolozi su ostali u čudu i to s pravom. Djeca su zakopana sa 'kacigama' na glavi koja su napravljena od lubanja druge, starije djece.

Otkriće je glavna tema objavljena u novinama Latin American Antiquity. Tim koji proučava stranicu, pod vodstvom Dr. Sare Juengsten, muči se s objašnjenjem što je simbolizirano iza takvog rijetkog čina na koji su prvi put naišli, prenosi MSN.

Ukupno je 11 tijela pronađeno u antičkoj grobnici. Većina ostataka bila je 'normalna', ali dvoje novorođenčadi pokopano tamo ostavljeno je da leže u 'kranijalnim trezorima' druge djece, pogotovo starije. Istražitelji vjeruju da su te 'kacige' napravljene od lubanja stavljene tamo u vrijeme pokopa, ali ne znaju zašto.

Arheolozi zasad mogu samo nagađati koji je bizarni razlog za ovakvo nešto. Kao što LiveScience bilježi, autori istraživanja su ponudili par zanimljivih teorija. Jedna je da 'kacige' služe za zaštitu duša mrtve djece koja nikada nisu imala priliku živjeti svoj život.

Vrijedi spomenuti da znanstvenici i dalje ne mogu otkriti uzroke smrti. Nije jasno kako su djeca umrla, ali ni kako su umrla djeca čije su lubanje korištene kao 'kacige'.

Rituali i običaji sahrane drastično se razlikuju od jedne kulture do druge, kada gledamo unazad 2,100 godina neke od tradicija koje su prije radili nakon nečije smrti su ponekad bizarne za nas.

Koji god da je sustav istraživanja doveo do ove čudne okolnosti i dalje nije jasno, ali arheolozi nastavljaju istraživati mogućnosti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najčitaniji članci