Obavijesti

News

Komentari 30

Etičko povjerenstvo: Uvrede su teško kršenje izbornog kodeksa

Etičko povjerenstvo: Uvrede su teško kršenje izbornog kodeksa

Etičko povjerenstvo ocijenilo je da je Culejeva objava na facebooku upućena Kajtaziju u kojoj navodi da 'laže kao srpski cigan' teško kršenje etičkog kodeksa

VIDEO

Etičko povjerenstvo ocijenilo je "teškim kršenjem izbornog etičkog kodeksa" objavu na facebooku kojom je kandidat HDZ-a Stevo Culej izvrijeđao kandidata romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, zbog "zlonamjernih optužbi u svrhu izazivanja sumnje u kandidatovu lojalnost zajednici te širenje nacionalne i rasne mržnje".

U Culejevoj objavi na Kajtazijevom facebooku stoji "Poštovani Romi ne vjerujte bivšem oficiru JNA, laže kao srpski cigan i nije dio vas Hrvatskih Roma u Hrvatskom saboru, iznosi laži i radi po nalogu mrzitelja Hrvata, što nije vaš program suživota".

Kajtazi je zbog toga prijavio Culeja Etičkom povjerenstvu, koje je ocijenilo kako se radi o teškom kršenju etičkog kodeksa uz dodatak kako "nisu u mogućnosti utvrditi identitet autora objave na faceboku", iako je sam Culej medijima potvrdio da je napisao spornu objavu.

Povjerenstvo je također ocijenilo kako se korištenje službenog vozila, vozača i tjelohranitelja u predizbornoj kampanji Bože Petrova i Vlahe Orepića (Most) ne protivi izbornom etičkom kodeksu jer se radi o štićenim osobama, javnim dužnosnicima kod kojih je često nemoguće izuzeti javne resurse uložene u njihovu sigurnost iz njihova postupanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Takvi se slučajevi zbog načela pragmatičnosti izuzimaju iz djelovanja opće etičke norme, koja govori da je svako korištenje nenamjenskih sredstava države za aktivnosti izborne promidžbe protivno etičkom kodeksu, navodi povjerenstvo.

Iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Željka Rainera novinarskim je redakcijama stiglo priopćenje u kojem se opisuju predizborne aktivnosti Reinera kao HDZ-ova kandidata, a takvo je postupanje Etičko povjerenstvo ocijenilo protivnim kodeksu, te pozvalo sve sudionike da ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave u svoje predizborne kampanje.

Kajtazi očekuje da se Plenković i HDZ ograde od Cujelevih uvreda

Veljko Kajtazi uputio je u srijedu otvoreno pismo predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću u kojem je izrazio očekivanje da će se Plenković osobno, ali i vodstvo stranke, ograditi i jasno osuditi uvredljivo pisanje kandidata HDZ-a Steve Culeja na njegov račun.

Plenković je pak na pitanje novinara o tom incidentu rekao da "bilo kakva neprimjerena retorika ovakvog tipa zaslužuje ispriku" i da je on kao predsjednik HDZ-a neće tolerirati.

 Budućoj vladi možete ostavljati poruke - OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora