Obavijesti

News

Komentari 2

Čuvarice otoka: Organiziraju regatu, olimpijadu, izložbe...

Čuvarice otoka: Organiziraju regatu, olimpijadu, izložbe...
4

Ove otočanke žele da Krapanj postane mjesto dobre turističke ponude, ali i očuvane bogate tradicije. Već šest godina, uz pomoć sumještana, one organiziraju žensku regatu lađa, dječju olimpijadu, utrku vidro, izložbe

VIDEO

Za Velu Gospu završilo je sportsko i kulturno ljeto na Krapnju. I ove se sezone potezao konop, veslale lađe, nosilo vidro... Mnoštvo zanimljivih aktivnosti koje su mještanima, njihovim gostima i vikendašima itekako uljepšale boravak na poznatome otoku spužvara.

A iako su na malenom otoku, koji danas broji jedva 150 stalnih stanovnika, aktivna još samo dva spužvara, jedna je tradicija itekako ostala živa. Žene, kao što su nekad dizale obitelj, čuvale kuće i išle u polja dok su im muževi ronili i plovili, i danas su itekako aktivne u društvenim otočkim aktivnostima.

Upravo su žene glavne organizatorice već šestog Krapanjskog ljeta. Željka Božović (59), Ljuba Garma (45) i Milena Tanfara (38), iako su s olakšanjem dočekale kraj manifestacija, itekako su zadovoljne obavljenim poslom i pozitivnom energijom.

- Uvijek sam voljela kad se radi nešto za djecu, ona su naše najveće blago - počinje gospođa Željka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prisjeća se kako su prikupljali potpise za peticiju protiv “fešte” za Gospu od anđela, zaštitnicu Krapnja. U periodu velike popularnosti komercijalnih fešti po primorskim i dalmatinskim mjestima i otocima, proslava zaštitnice mjesta od lijepe lokalne zabave pretvorila se u prebučan događaj koji je na maleni otok privlačio previše ljudi. Osim ugostitelja, prodavača i koncesionara, nitko od mještana nije imao koristi. Ostajale su samo hrpetine smeća koje su se čistile danima. Stoga su Krapljani odlučili vratiti mir i tradiciju svojemu mjestu. Kako nam priča Željka, prikupili su se potpisi, što žitelja, što vikendaša, a 2014., s Nikolom Jurićem, povjerenikom kojega je postavio Grad Šibenik, u provedbu je krenula ideja o kulturno-sportskom ljetu.

Željka je odmah u organizacijski odbor povukla dvije mlade Krapljanke koje su danas, nažalost, među rijetkim mladima na otoku cijele godine.

- Ovdje se prije za Gospu od anđela igrao nogomet, no nismo to htjele, htjele smo nešto za žene i djecu - ističe Milena, mlada žena zaraznog osmijeha i goleme energije. Ideje su brzo došle i sportsko ljeto moglo je krenuti.  

I odmah se prisjećaju kako su te prve godine zaigrale graničara. Okupile su se mlade i stare mještanke i vikendašice, uvježbane ili ne, te su igrale, kaže Željka, kao da je nagrada 100.000 kuna. A osim na terenu, velika borba trajala je cijelo to proljeće da bi do Ljeta uopće došlo. Sve su manje-više odradile same, novac su prikupljale od vrata do vrata, prisjeća se Ljuba, a Željka je ustajala svako jutro u šest sati kako bi do početka ljetne sezone uz pomoć sumještana raščistila i uredila rivu i obalu. Sadilo se cvijeće i drveće, a micalo smeće i građevinski otpad.

Program se s godinama nadopunjavao. Uz izložbe u Uljari svetog Lovre i nastupe klapa, ove je godine, primjerice, organizirana i večer s karaokama, a već nekoliko godina prava je atrakcija ženska utrka vidro, u kojoj natjecateljice s vjedrom na glavi, baš kako su nekad Krapljanke nosile vodu u polju, pune veliku bačvu. Mlađe generacije momaka preuzele su tradicionalno povlačenje konopa, a Milena je najzadovoljnija s Dječjom olimpijadom.

Djeca su im svakako bila i najveća inspiracija za vjerojatno najpopularniji događaj na otoku koji svake godine okuplja desetke klinaca. Oni trče utrku na 100 metara, utrkuju se u vrećama, igraju graničara, a svake godine dočekuju ih nova iznenađenja.

- Zadnje tri godine glavni sponzor nam je Turistička zajednica Krapanj-Brodarica. Bez njih ne bi bilo ni majica ni medalja ni većine stvari. A inače smo se snalazile, sponzorirali su nas i McDonald’s, lokalna pekarnica te naši ugostitelji koji nam, primjerice, daju struju - kaže Ljuba.

Nije im ništa teško jer su njihovi životni putevi isprepleteni s ovim otokom. No muče ih dugogodišnja pitanja koja muče i sve mještane. Iako posljednjih godina Krapanj postaje mala turistička meka, a u medijima dobiva status “jadranskog dijamanta”, neki temeljni problemi mjesta do danas nisu riješeni adekvatno. Od struje, kanalizacije…

- Ovdje sezona traje 45 dana, no nama koji smo tu čini se da smo na kraju svijeta - ističe Ljuba.

I zaista, iako je Krapanj udaljen od kopna jedva 350 metara, redovnom “prugom“ oko pet-šest minuta i 15 minuta od središta Šibenika, lokalne vlasti uporno zaboravljaju na probleme Krapljana. Kako se koja vlast mijenja, ističu naše sugovornice, tako se projekti za Krapanj spremaju sve dublje u ladice. Uz rijetke iznimke, ističu, poput Nikole Radića, koji je u gradskoj upravi napravio mnogo toga da se ishoduju dozvole i dao se sav u organizaciju krapanjskog ljeta, ostalo se svodi na ignoriranje, parafiskalne namete i predizborna obećanja.

Jer Krapanj donosi fantastičan mir, mediteransku klimu i gušt nekih starih vremena, ali to baš ne puni džepove. No ove će Krapljanke i dalje ulagati svoje vrijeme i volju te graditi novu tradiciju ovog otoka.     

Zarada ide za nabavu opreme vatrogascima  

Ženska regata lađa, koju organizira Milena Mratinić najatraktivniji je dio Krapanjskog kulturno-sportskog ljeta. Započeta prije sedam godina, utrka čuva sjećanje na vremena kad su žene nosile na leđima otočku svakodnevicu, dok su Krapljani odlazili na ronjenje spužvi, u ribe ili plovili. Novac od ovogodišnjeg Ljeta uložen je u vatrogasnu opremu za DVD Krapanj-Brodarica. Za 5000 kuna nabavlja se oprema za očuvanje otočke borove šume, što je svima prioritet, posebno nakon katastrofalnih požara koji su ove godine poharali obalu. Nabavljena su tri vatrogasna aparata, stižu i brentače, ali nužno bi bilo nabaviti i vatrogasnu pumpu koja stoji 50.000 kuna. To je zasad za mještane prevelik zalogaj.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...