News

Komentari 1

Da bar imate internet... Dabar kod Varaždina pregrizao kabel. Cijelo mjesto ostalo bez mreže

Da bar imate internet... Dabar kod Varaždina pregrizao kabel. Cijelo mjesto ostalo bez mreže

Načelnik općine Goran Kaniški rekao je kako i inače imaju problema s dabrovima, a ovaj je upao u šaht nakon što je netko s istog ukrao poklopac i tako došao do kabela

Dio mještana općine Gornji Kneginec kod Varaždina u srijedu je ostao bez interneta i to zbog zalutalog dabra. On je tražeći hranu upao u šah Hrvatskog telekoma pa se "počastio" i pregrizao magistralni internetski kabel i tako privremeno ostavio mještane bez interneta i fiksnih telefonskih veza.

- Ako živite u Općini Gornji Kneginec i nemate interneta, evo krivca iz Turčina, gospodin dabar u šahtu HT-a - izvijestio je tada načelnik općine Goran Kaniški.

- Kvar na magistralnom internetskom kabelu u Općini Gornji Kneginec u međuvremenu je saniran te je internet ponovo dostupan korisnicima. Najveći problem zbog nedostatka interneta je bio u poslovanju trgovačkih subjekata u Poduzetničkoj zoni Kneginec. Do ulaska dabra u šaht DTK kanalizacije došlo je iz razloga jer je netko otuđio metalni poklopac na istom - kaže nam Kaniški.

Na teren su izašli djelatnici HT-a, a kada su došli popraviti kvar pronašli su krivca, kojeg su kasnije uhvatili vatrogasci i uspješno ga vratili natrag u stanište.

- Dobili smo dojavu u 11:31 da je životinja upala u šaht. Na teren je izašlo pet vatrogasaca, a dabra smo zatekli zaglavljenog u šahtu Ht-a. Prvo smo mu postavili rampu kako bi sam mogao izaći, ali bio je previše preplašen pa smo ga morali povući van s hvataljkom za životnije. Pustili smo ga u prirodu, u obližnje jezero i on je otplivao dalje. Internet nam se vratio već predvečer - ispričali su nam iz DVD-a Kneginec Gornji.

Iz Telekoma su potvrdili kako je kvar otklonjen istog dana te su korisnicima ponovno dostupne sve usluge.

- Točno je kako se u srijedu dogodio prekid telekomunikacijske infrastrukture uslijed čega je došlo do poteškoća u korištenju fiksnih telekomunikacijskih usluga za dio korisnika na području mjesta Turčin u općini Gornji Kneginec. Prekid je uzrokovao dabar koji uklonjen iz zdenca, nakon čega je izvršena sanacija te su usluge ponovo postale dostupne korisnicima u srijedu nešto prije 17 sati - odgovorili su iz HT-a.

Načelnik Kaniški požalio se kako i inače imaju problema s dabrovima na tom području.

- Upravo sa dabrom trenutno imamo najveće probleme jer isti pregrađuje potoke na općinskom području, a što je naročito problematično prigodom većih oborina. Uz pregrađivanje vodotoka dabar radi i velike štete na stablima, primjerice na drvoredima zasađenim uz ribnjake namijenjene za sportski ribolov te uništava voćke i usjeve poljoprivrednicima (pretežito kukuruz) - kaže Kaniški.