Obavijesti

News

Komentari 271

Da je barem HNS u Vladi, on bi zabranio fašističko znakovlje...

Da je barem HNS u Vladi, on bi zabranio fašističko znakovlje...
1

Za tri dana istječe rok koji je HNS dao za skidanje HOS-ove ploče u Jasenovcu. Obećanje nije ispunio, ali je danas na Twitteru objavio foto HOS-ova grba iz Mokošice uz poruku: "Zabranite fašističko znakovlje".

VIDEO

"U roku idućih mjesec dana ploča u Jasenovcu s natpisom Za dom spremni trebala bi biti uklonjena jer mi na tome inzistiramo", obećao je potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković.

"Šarafciger za uklanjanje ploče postoji", dodao je, "ali se mora naći rješenje koje bi spriječilo da se takva pitanja ubuduće ne provlače i to kroz potpunu zakonsku regulativu kako bi se ta priča o takvim spomenicima potpuno zatvorila". 

"Nije poanta", zaključio je Gjurković, "u skidanju jedne ploče, nego u inzistiranju da se takvo što ne ponavlja".

Bilo je 27. lipnja ove godine, neposredno nakon što je Hrvatska narodna stranka ušla u koaliciju s HDZ-om. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rok za ispunjenje tog obećanja istječe 27. srpnja, dakle za tri dana.

Fašističko znakovlje u Mokošici

A danas je HNS na svom Twitter profilu objavio ovo: "Zabranite fašističko znakovlje na ulazu u Mokošicu". Uz fotografiju istog onog HOS-ova grba na ogradi u Mokošici kakav stoji na kući u Jasenovcu.

Kome je bio upućen taj apel? Možda Vladi u kojoj HNS sjedi? Vladi koja bi se trebala obračunati s fašističkim znakovljem?

Dakle, niti je ploča u Jasenovcu maknuta, kako je to obećao HNS (a dajemo mu još tri dana da ispuni obećanje), niti se spriječilo novo postavljanje tih grbova s parolom "Za dom spremni".

HNS-ova Vlada još nije pronašla "šarafciger" za micanje ploče u Jasenovcu, pa nije jasno od koga onda HNS očekuje da makne ploču u Mokošici. Tko bi trebao zabraniti tu ploču, ako ne oni sami.

Ne preko medija, nego preko Twittera

"Mi s HDZ-om razgovaramo, ali ne preko medija", kazao je Gjurković prije mjesec dana, da bi onda njegova stranka danas javno pozvala na zabranu fašističkog znakovlja. Zar je Plenkovićev mobitel bio na zrakoplovnom modu? 

I znaju li haenesovci da je premijer posebno osjetljiv na Twitter prozivke?

"Pozdrav Za dom spremni nije prihvatljiv ni u Jasenovcu, ni na ulazu u Mokošicu. Nije mu mjesto ni na jednom zidu, ploči i javnoj površini", poručio je danas HNS. I što će onda HNS poduzeti s tim u vezi?

Niti je skinuta ona jedna ploča, niti su stvoreni zakonski uvjeti za micanje svih ploča, niti znamo na koga HNS apelira za micanje najnovije ploče. Uglavnom, ispala je smijurija.

Kao da se u Hrvatskoj narodnoj stranci netko ruga s njima samima.

Nepokoreni HNS

Za tri dana će isteći rok u kojem je HNS obećao da će biti maknuta ploča u Jasenovcu. Što će stranka poduzeti ako se to obećanje ne ispuni? Hoće li napustiti Vladu? Raskinuti koaliciju? Srušiti Andreja Plenkovića? Isprovocirati nove izbore?

Kako će se buntovni, antifašistički, nepokoreni HNS postaviti u tom slučaju?

Mora se priznati da ih nitko nije tjerao da prije mjesec dana izlaze s obećanjima koje ne mogu ispuniti. Niti ih je netko tjerao da jutros pišu proglase na društvenim mrežama koje samo podsjećaju javnost na činjenicu da su se prodali HDZ-u prije nego što se HDZ obračunao s ustašlukom kao "delikatnim pitanjem".

I Milorad Pupovac je čak prije HNS-a obećao da će ploča u Jasenovcu biti maknuta. "Ploča s ovakvim grbom i natpisom ne može tamo ostati, to je kao jedan na jedan. Ona mora biti maknuta i bit će maknuta". 

Ode Tito, ostaje Pupovac

On se čak usprotivio micanju Titova trga iz Zagreba. Pa je svejedno ovih dana odšutio činjenicu da je HDZ, stranka kojoj on drži većinu u Hrvatskom saboru, digao ruku za takvu odluku po diktatu Zlatka Hasanbegovića. 

Pa svejedno HOS-ova ploča u Jasenovcu nije maknuta. I čak se u Mokošici pojavila nova.

I što će sad poduzeti HNS i Pupovac?

Hoće li sačuvati HDZ ili svoj obraz? Hoće li napustiti koaliciju u koju su ušli s uvjetovanim obećanjima,  umjesto da su tražili prethodno ispunjenje njihovih zahtjeva? Ili će i dalje držati svijeću HDZ-u, pomažući time Plenkoviću da održava privid koalicije desnog centra?

Padaju na obećanjima

Umjesto, dakle, da se situacija u Hrvatskoj popravi u skladu s obećanjima narodnjaka i manjinaca, koji su na tom valu kompenzirali nezadovoljstvo dijela javnosti i njihovih birača, ona se u nekim aspektima čak i pogoršala. HNS i Pupovac nisu uspjeli popraviti HDZ koji se možda riješio Hasanbegovića, ali i dalje podilazi njegovim zahtjevima u Zagrebu.

A u Karlovcu miče Titov trg bez pomoći Hasanbegovića. Doduše, uz ruke Ivana Vilibora Sinčića. Kako se Pupovac nosi s tim?

Uglavnom, HNS bi za tri dana trebao pasti na svom prvom obećanju. 

A onda će vjerojatno nastaviti ponašati se kao da se ništa nije dogodilo. I dalje će bombardirati javnost antifašističkim tvitovima i istodobno podržavati Vladu koja očito nije impresionirana tim antifašizmom.

To je neki novi oblik pokreta otpora.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 271
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.