Obavijesti

News

Komentari 23

'Da sam znao tko je bio u tom avionu, nikad ga ne bih srušio'

'Da sam znao tko je bio u tom avionu, nikad ga ne bih srušio'

Antoine de Saint-Exupéry, autor 'Malog princa', letačko iskustvo stekao je u poštanskim letovima preko Sahare, od Francuske do Dakara, a kasnije i u Argentini. No, tog 31. srpnja 1944. nije imao sreće...

VIDEO

'Mali princ' jedna je od najpoznatijih novela modernog doba, prevedena na više od 300 svjetskih jezika i prodana u više od 140 milijuna primjeraka, što ju svrstava na četvrto mjesto najprodavanijih knjiga svih vremena. Autor te legendarne novele je Antoine de Saint-Exupéry, francuski pisac, novinar i pilot.

Rođen je u Lyonu 29. lipnja 1900. godine, u plemićkoj obitelji. Njegov otac Jean-Marc bio je grof, a umro je kad su Antoineu bile samo četiri godine. Četrdesetak godina kasnije, 1943., Antoine je napisao 'Malog princa' i knjigu ilustrirao vlastitim crtežima, koje je koristio da opiše likove.

U to je vrijeme živio u SAD-u, točnije na Long Islandu. Osim pisanja i novinarstva, zrakoplovstvo je bilo ono što je strastveno privlačilo Exupéryja.

Antoine de Saint-Exupéry

Letjeti je počeo s 21 godinom i učlanio se u Francusko ratno zrakoplovstvo, a prilikom pokušaja obaranja rekorda u brzini leta između Francuske i Vijetnama srušio se u Egiptu, ravno u pustinju.

Bio je na rubu smrti, no u zadnji čas ga je spasio jedan beduin na devi. Mnogo letačkog iskustva stekao je u poštanskim letovima preko Sahare, od Francuske do Dakara, a kasnije i u Argentini.

Drugi svjetski rat dočekao je u svom voljenom zrakoplovstvu i žarko je želio letjeti za saveznike, unatoč ozljedama i poodmakloj dobi.

Već su mu bile 43 godine, što je bilo osam godina više od maksimalne dozvoljene dobi za pilota. Ipak, uspio je dobiti specijalno odobrenje generala i budućeg američkog predsjednika Dwighta D. Eisenhowera i poletjeti u vojne misije.

Upravljao je američkim avionom Lockheed P-38 Lighting. Na današnji dan, 31. srpnja 1944. godine, de Saint-Exupéry poletio je s Korzike u izviđačku misiju prema francuskoj obali, okupiranoj od Njemačke. Nestao je nad Sredozemljem u blizini Marseillea i nikad se nije vratio. Imao je 44 godine.

Prije devet godina Nijemac Horst Rippert priznao je da je upravo on bio pilot koji je srušio zrakoplov u kojem je bio de Saint-Exupéry.

- To se dogodilo nedaleko od Toulona - izjavio je tada Rippert, koji je Drugi svjetski rat završio s 28 zračnih pobjeda.

- Letio je ispod mene dok sam bio u izviđačkom zadatku nad morem. Vidio sam njegovo znakovlje i okrenuo zrakoplov kako bih došao iza njega i potom ga srušio - rekao je pilot Messerschmidta ME-109.

Trebale su gotovo 64 godine od nestanka Saint-Exupéryja da Rippert izađe iz sjene i prizna što se dogodilo.

- Da sam znao da je to Saint-Exupéry, nikad ga ne bih srušio - rekao je Rippert, ustvrdivši kako mu je autor 'Malog princa' bio jedan od najdražih pisaca. Njemački pilot preminuo je 2013. u 91. godini.

- Kud te noge nose, neće te dovesti daleko, jedan je od citata iz legendarnog 'Malog princa', po mnogima najljepšeg dječjeg romana svih vremena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a