Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
64 komentara

Da su danas izbori većina bi ponovno glasovala za Kolindu

Raste još jedna kandidatkinja ljevice. Nakon što je oformila svoju stranku Daliju Orešković bira čak 12,3 posto ispitanika. Orešković uzima po desetak posto birača SDP-a i Živog zida, ali i Mosta

Foto: RTL
64 komentara

Agencija Promocija plus za RTL je napravila istraživanje o preferencijama kandidata za predsjednika Republike. Prema rezultatima istraživanja preferencija kandidata za predsjedničke izbore, da se danas održavaju predsjednički izbori pobjednika bi ponovno donio drugi krug. Aktualna predsjednica i dalje najbolje stoji, a čak tri potencijalna kandidata ljevice razmrvilo je svoje biračko tijelo. 

Predsjednica prvi izbor, raste podrška Milanoviću

U ovom trenutku, za reizbor Kolinde Grabar-Kitarović glasovalo bi 37 posto ispitanika - jedan postotni poen manje u odnosu na siječanj, a četiri postotna poena manje u odnosu na prosinac. Kao što ona nije potvrdila hoće li ponovno u utrku za Pantovčak pitanje je hoće li i Zoran Milanović. No bivšega SDP-ova premijera izabralo bi 19,6 posto građana što je  dva postotna poena više nego u siječnju, pa ova tiha, odnosno nepostojeća kampanja očito mu ide u korist. 

Raste još jedna kandidatkinja ljevice. Nakon što je oformila svoju stranku Daliju Orešković bira čak 12,3 posto ispitanika. Orešković uzima po desetak posto birača SDP-a i Živog zida, ali i Mosta.

Građani Bandića ne žele na Pantovčaku

Bivši predsjednik, sada ponovno član SDP-a, Ivo Josipović, koji stidljivo najavljuje mogući ulazak u kampanju, izbor je za 7,8 posto ispitanih. Birači Živog zida raštrkali su potporu među ponuđenim kandidatima, pa njihova čelnika bira 4,5 posto. Ivanu Sinčiću potpora pada za nešto više od 3 postotna poena, slično kao i Živom zidu. Jednaku podršku uživa zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Čuli smo ga danas da je rekao da će građani odlučiti. Prema ovome ne vide ga na Pantovčaku.

Za čak dva postotna poena pada potpora čelniku Mosta Boži Petrovu. Sada je na 4,2 posto. Manji pad bilježi Bruna Esih o kojoj se također špekulira da bi mogla u utrku kako bi pomrsila račune predsjednici, a jedini od svih koji je kandidaturu najavio, na posljednjem je mjestu. Bivšeg mostovca Marka Vučetića bira tek nešto više od jedan posto birača. Neodlučnih je znatno manje nego prošlog mjeseca jer je i potencijalnih kandidata više.

Tko pobjeđuje u drugom krugu?

Prema najnovijim rezultatima glasačkih preferencija u drugi bi krug išli aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer, a u takvom srazu pobjedu bi odnijela Kolinda Grabar Kitarović, ali ne toliko uvjerljivo.

Da je pred biračima ovakav izbor Grabar-Kitarović zaokružilo bi 54,3 posto ispitanika, no ona bilježi manji pad u odnosu na prosinac i siječanj. Zoran Milanović, koji se uopće ne oglašava, nastavlja rasti i njega bi odabralo 40,2 posto birača. I dalje nedovoljno za pobjedu, ali narastao je više od 2 postotna poena u odnosu na siječanj, te gotovo 5 postotnih poena u odnosu na prosinac. 
Gledano po biračkom tijelu, birači Živog zida su podijeljeni. Očekivano, oni Dalije Orešković i Josipovića uglavnom prelaze Milanoviću, ali 20-ak posto i jednih i drugih ipak glas daju Grabar-Kitarović. SDP-ovi i HDZ-ovi u ovakvom srazu očekivano biraju, iako bi gotovo 8 posto SDP-ovaca zaokružilo aktualnu predsjednicu. 

Neodlučnih je 5,5 posto tako da oni ne bi promijenili konačan ishod, ali izbori su tek potkraj godine. Puno je pitanja, treba pratiti trendove, mislim da će o tome ovisiti tko će uopće i ući u utrku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message