Obavijesti

News

Komentari 48

Dabrovi su malo ‘grickali’ žice pa selo ostavili bez interneta

Dabrovi su malo ‘grickali’ žice pa selo ostavili bez interneta
3

Mještani desetak naselja u općinama Breznica i Visoko u Varaždinskoj županiji od petka do subote nisu mogli surfati. Internet su im naime, prekinuli dabrovi...

VIDEO

Mještani desetak naselja u općinama Breznica i Visoko u Varaždinskoj županiji od petka do subote nisu mogli surfati. Internet su im prekinuli dabrovi.

Naime, životinje su pregrizle optičke kabele te su ostali bez internetske i telefonske veze od petka od 23.50 do istog doba u subotu, kad je kvar popravljen.

- Došla sam ujutro na posao u prodavaonicu i nije radila internetska veza za kartice, a ni fiksne linije. Ubrzo je došao jedan čovjek i pokazao mi na mobitelu kako se dabrovi kupaju u šahtu. Sve je bilo jasno - govori Tatjana Klarić koja radi u prodavaonici mješovite robe u Breznici. Dodaje kako su na poziv mještana stigli djelatnici i službe za korisnike T-coma.

- Pa smo i službeno doznali da su dabrovi krivi za sve naše probleme - smije se Tatjana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uskoro su složili cijelu priču.

U blizini, uz rijeku Lonju, gdje obitavaju dabrovi, koji imaju više staništa na toj rijeci, nedostajala je polovica poklopca šahta, pa su tijekom noći dabrovi upali u šaht dva do tri metra dubine u kojoj je bilo oko pola metra vode.

- Zatekli smo ih kako se kupaju u šahtu. Izgrizli su kabele i mi smo ih konopcem uspjeli izvaditi van. Zakačili smo im omču konopca oko pojasa. Kad sam jednog od njih izvukao, tako me čudno pogledao kao da mi je htio zahvaliti - kazao je Mato Šamec iz lovačkog društva Vidra iz Breznice, koji je pomogao u spašavanju dabrova iz šahta. Bilo je dvoje starijih dabrova, muško i žensko, a ovog proljeća su Hrvatske vode, kažu mještani, regulirale tok rijeke Lonje pa su ih možda uznemirili.

- Malo su se odupirali, no kad smo ih izvukli van, samo su polako odšetali od nas. Da nisu oštetili internetske veze, mogli su uginuti unutra. Bilo je već takvih slučajeva. Zaista su bili veliki, nekih 25 kilograma - kazao je Petar Klarić, tajnik istog lovačkog društva i inženjer šumarstva koji je za svoj diplomski rad odabrao upravo dabrove. Kaže da od Breznice do Svete Helene na rijeci Lonji ima 14 dabrovskih obitelji, te čak i jedna kolonija dabrova koju čini više obitelji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!